fbpx

Фрукти з власного саду можуть викликати кишкові інфекції

Діліться інформацією з друзями:

Прилавки магазинів, базарів та власні городи вже заповнюються сезонними фруктами, ягодами та овочами. Так і кортить з’їсти свіжу полуничку чим скоріше. Але не забувайте про гігієну!

Навіть якщо це власний город і ви добре протерли ягідку руками – це не гарантує, що вона стала чистою.

На шкірці можуть бути бактерії: сальмонела, кишкова паличка чи лістерія, що викликають кишкові інфекції. Також брудними можуть бути ваші руки.
Дотримуйтесь простих правил споживання:

  1. Ретельно вимийте руки.
  2. Мийте або чистіть фрукти, ягоди та овочі під проточною водою, навіть якщо не плануєте їсти шкірку (банан, авокадо, мандарин тощо). Мікроби на шкірці можуть потрапити всередину, коли будете різати.
  3.  Для миття овочів, фруктів та ягід не потрібно використовувати мило чи інші мийні засоби. FDA наголошує, що це недоцільно, оскільки продукт може поглинати мийний засіб (https://bit.ly/3gpR4RV).
  4.  Обирайте непошкоджену продукцію.
  5. Не купуйте вже порізані фрукти чи овочі, якщо вони зберігаються не в холодильнику.
  6.  Для миття сильно забруднених овочів можна використовувати щітку.
  7. Витирайте овочі чи фрукти паперовим рушником чи серветкою.
  8. Не зберігайте фрукти та овочі разом з сирим м’ясом, при купівлі кладіть у різні сумки.
  9. Вдома мийте кухонне начиння та поверхні для приготування їжі, включаючи обробні дошки та стільниці, до і після приготування фруктів та овочів.

Будь-хто може отримати харчове отруєння, але певні групи частіше хворіють та важче переносять хворобу:
◾Дорослі віком від 65 років.
◾Діти до 5 років.
◾Люди, які мають проблеми зі здоров’ям або приймають ліки, що знижують здатність організму боротися з мікробами та хворобами, наприклад, люди з діабетом, захворюваннями печінки або нирок, ВІЛ або раком.
◾Вагітні.