fbpx

Експерти назвали овочі, які варто споживати в липні

Діліться інформацією з друзями:

Середина літа – ідеальний час, щоб доповнити свій раціон сезонними овочами та фруктами. Експерти зі здорового харчування нагадали, які овочі варто вживати в липні та дали поради щодо їх приготування.

Буряк

Є чудовим засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску. Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і ви отримаєте чудовий літній салат. Також сік буряка можна додати у домашній лимонад. Червоний пігмент буряків – беталаїн – має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях.

Солодкий перець

Це джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному й жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий же, як у моркві.

Морква

Хоча цей овоч доступний цілий рік, зараз він особливо смачний. У Центрі громадського здоров’я радять використовувати її як легкий перекус. Морква є одним із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

Кукурудза

Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислоти. А ще на цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь.

Відварюйте кукурудзу, додавайте спеції і масло та насолоджуйтеся смаком літа.

Огірки

Це – чудовий перекус, якщо ви рушаєте на прогулянку в спеку: вони можуть притупити відчуття голоду, втамувати спрагу, та водночас наситити корисними вітамінами та мінеральними речовинами. Огірок містить аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Ви можете додати сік огірка у свій лимонад. У поєднанні з цитрусами, огірок додасть напою свіжий смак і аромат.

Молода картопля

Хоч традиційно картоплю розглядають як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю відносять до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій осінньо-зимовій картоплі, її шкірка, багата вітамінами й мікроелементами, ще досить тонка і ви можете готувати картоплю різними способами, щоби не втрачати її корисні властивості.

Помідори

Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину – лікопін, що є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку.

Цибуля

багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте цибулю у свою їжу у свіжому й термічно обробленому вигляді.

Баклажани

Окрім вітамінів і мінеральних сполук, у баклажанах високий вміст поліфенолів. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.