Три місяці війни, тривог, сирен, читання новин і нерідко машинального харчування чи (що іще гірше) «заїдання стресу» вплинули на наше тіло. Йдеться не лише про зайві кілограми. Адже те, що ми споживаємо, впливає і на мозок, який управляє роботою всього людського організму. Про те, як його підтримати у непростий час, розповіла на своїй сторінці в соцмережі відома дієтологиня Оксана СКИТАЛІНСЬКА.
Багато хто нині через стрес та напругу вживає більше солодкого, щоб себе потішити чи хоч якось підбадьоритися. Але, на жаль, солодощі (у формі солодкої газованої води, печива і шоколадок) мають інший вплив на організм. Вони підвищують запальний фон, на якому легко відбуваються інші порушення. Однак, якщо організм вимагає чогось «смачненького», дайте йому корисності, скористайтеся перевагами теплої пори року.
– Регулярне споживання дикорослої свіжої зелені, ягід, які мають стійке забарвлення, є невід’ємною частиною надзвичайно корисного лікувально-профілактичного харчування, – наголошує дієтолог. У цих продуктах міститься багато вітаміну С у природній, L-формі, яка відразу включається в обмін речовин, мінералів, антиоксидантів.
Багато наукових досліджень виявили, що чорниця, журавлина, ожина, вишня, полуниця, свіжа зелень петрушки, шпинату можуть послабити або навіть попередити когнітивні (пам’яті, уваги, мислення) розлади.
– Якщо хоча б раз на день ви з’їсте жменьку ягід і жменьку свіжої зелені, то зробите велику послугу для вашого прекрасного мозку, – зазначає Оксана Скиталінська. – Це орган, який дає нам змогу повноцінно проживати своє життя. Яким би воно не було в даний момент. Дає змогу радіти і плакати, відчувати біль і любити. Війна закінчиться, а наше здоров’я залишиться з нами. Тож харчуйтеся обдумано і будьте здорові.