Усі ми любимо салати. У когось в фаворитах овочеві, заправлені рослинним маслом. Хтось любить додавати до овочів м’ясо чи рибу і обирає жирніші заправки. Однак існує простий і смачний і корисний салат, який полюбляє багато українців. Мова йде про вінегрет. Його готують не лише за традиційним рецептом (з квасолею та огірками), а також додають цікаві інгредієнти, які видозмінюють смак.
Головне у вінегреті, що він готується з доступних, недорогих, натуральних та корисний для здоров’я продуктів. Вінегрет – джерело клітковини, пектинів, важливих мінералів та вітамінів, – наголошує дієтолог Світлана ФУС. Завдяки квашеним огіркам та капусті він має пробіотичну дію, підтримує кишкову флору, посилюючи імунітет. Це особливо важливо навесні. Буряк сприяє регулярній роботі кишківника, позитивно впливає на кровоносну систему, серце та має речовини, які нормалізують тиск. Морква забезпечує вітаміном А, цибуля – вітаміном С. Горошок і квасоля є добрими джерелами рослинного білка та роблять салат ситнішим. На користь салату грає й олія.
Звичний склад салату можна змінити на свій смак. Дехто додає морську капусту, що збагачує цю страву йодом. Горошок чи квасолю можна замінити сочевицею будь-якого кольору.
Класична рецептура передбачає заправку з соняшникової олії. Дієтолог радить брати нерафіновану, тоді салат стане ще кориснішим, ароматнішим. Головне додавати її помірно. Можна заправити вінегрет оливковою або іншою олією, яка смакує особисто вам. Допускається зміна пропорцій овочів. А ще можна додати мариновані гриби, свіжі огірки чи квашені яблука.
Дієтологиня поділилася цікавим лайфхаком щодо приготування цього простого салату. Для зручності складіть шарами в скляну посудину готові порізані овочі, закрийте кришкою та зберігайте в холодильнику (до 4-5 днів). Додати заправку та перемішати можна безпосередньо перед вживанням.