fbpx

Чим корисні найпопулярніші каші: гречана, вівсяна, пшоняна

Діліться інформацією з друзями:

У щоденному раціоні людини мають бути присутні крупи. Вони містять багато вітамінів і мікроелементів, які важливі для нормального розвитку людського організму

Про корисні властивості різних каш розповідає 24 канал.

Гречка

Одна з найбільш корисних каш — це гречка. У ній міститься клітковина, вітаміни: Е, РР, В1, В2, фолієва й органічна кислоти, а так само великий відсоток крохмалю, що сприяє потраплянню в організм потрібної кількості необхідних елементів.

Користь гречки для організму:

  • нормалізує артеріальний тиск;
  • легко засвоюється організмом.

Як зварити ідеальну гречану кашу

2 склянки води довести до кипіння. Додати 1 склянку гречаної крупи та варити протягом 7 — 10 хвилин на середньому вогні. Коли води над гречкою залишиться вже зовсім небагато, влити в каструлю 1 столову ложку олії. Варити на повільному вогні до повної готовності. Сіль та масло на смак.

Вівсянка

Дуже часто цю кашу називають «кашею краси», адже вона є джерелом натуральної клітковини та білків, вітамінів С, А, РР, Е, а також комплексу вітамінів В, магнію, фосфору, фтору, кальцію, калію, нікелю та інших важливих мінералів, а також біотину, пектинів та інших поживних речовин.

Як діє вівсянка на організм:

  • експерти рекомендують вівсянку при наявності цукрового діабету, хвороби печінки та подагрі;
  • каша добре впливає на шкіру, волосся та нігті;
  • вівсянка сприяє поліпшенню пам’яті й уваги;
  • добре діє на щитоподібну залозу, адже має в складі йод.

Рецепт смачної вівсянки

Для того, щоб приготувати 2 порції, візьміть 100 грамів вівсянки та 200 мілілітрів води. Воду доведіть до кипіння, додайте крупу та помішуйте вінчиком протягом 9 — 10 хвилин. А щоб не злилася грудкою, перекладіть вівсянку в плоский лоток і виделкою зробіть її більш рихлою. Можна додати масло, сіль або цукор на смак.

Пшоняна каша

Пшоно — дуже корисне, бо впливає на обмінні процеси в нашому організмі. У пшоняній каші рекордна кількість калію, вітаміни: А, В1, В2, В5 і РР, а також натуральна клітковина та декілька видів крохмалю й амінокислот. Крім того, каша містить велику кількість вітаміну D, тому дуже необхідна для дітей.

Інші корисні властивості:

  • вона є низькокалорійним продуктом;
  • очищає судини;
  • бореться з авітамінозом;
  • ця крупа сприяє виведенню з організму шлаків, токсинів і солей важких металів.

Рецепт смачної пшеничної каші

Пшоно залити окропом (2 — 2,5 склянки), додати масло та сіль або цукор на смак. І перемішати. Варити кашу на маленькому вогні, протягом 7 — 10 хвилин.