У квітні стало відомо, що «Артемсіль» зупинила свою діяльність через війну. Це найбільше підприємство з солевидобутку в Європі, тому прогнозують дефіцит солі не лише в Україні, а й в інших країнах.
Товар, який знаходився на полицях магазинів, вже закінчується, тож перед нами постало питання – чи існує альтернатива солі в харчуванні?
Посилити смак за допомогою інших продуктів так, як це робить найпопулярніша спеція, цілком можливо.
Соєвий соус
Він вже досить солоний і цілком може замінити кухонну сіль в приготуванні їжі. Сміливо додавайте соєвий соус до каш і салатів, м’яса і риби. До речі, соєвий соус може стати чудовим маринадом до м’яса.
Приправи з сіллю
Багато сумішей спецій в пакетиках і пляшечках містять сіль. Часто такі приправи універсальні і їх можна додавати в різні страви.
Селера
Під час росту селера вбирає багато органічного натрію з грунту, її листки, стебла і коренеплоди мають солонуватий смак. Крім того ця рослина – прекрасне джерело вітамінів А, С, Е, групи В, калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію та інших мікроелементів, а також ефірних олій. Селеру можна додавати до ваших страв як в сирому, так і в сушеному вигляді.
Часник
Гостра спеція, що підсилює смак, як і сіль. Попередньо варто підсмажити дрібно порізаний часник на пательні з маслом, щоб його смак став більш яскравим.
Морська капуста
Водорості ламінарії від природи мають солоний присмак, вони низькокалорійні та можуть стати чудовим замінником солі в стравах. Морська капуста містить йод та інші корисні речовини – калій, вітамін В12. Щоб уникнути специфічного присмаку морепродуктів, використовуйте сухі водорості.
Бальзамічний оцет
Його отримують в ході повільного процесу, який починається з отримання виноградного соку. У бальзамічного оцту складний смак, що поєднує кислоту і солодкість, це дозволяє використовувати його по-різному. Стане відмінним доповненням до салатів, працює в маринадах і навіть поєднується з деякими десертами.
Консервація
Якщо ще маєте консервацію, то можете використовувати солоний маринад з неї. Додавайте його до каш, овочевих та м’ясних страв під час готування. Можна використовувати тушкованку або консервовану рибу, вмішуючи її в каші або макарони.
Ксенія БОЙКО