І чорний, і зелений чай добре впливають на здоров’я серця та судин. Обидва сорти мають високий вміст сполук-антиоксидантів, що запобігають запаленням та відмиранню тканин в організмі.
Чимало наукових досліджень пов’язують часте споживання чаю з меншим ризиком появи таких серцево-судинних захворювань як атеросклероз та ішемічна хвороба серця. Також огляд кількох десятків досліджень переконує, що часте споживання як чорного, так і зеленого чаю може знижувати тиск.
Обидва сорти ефективно стимулюють нервову систему та мозок, оскільки чай містить кофеїн.
Зелений напій містить майже вдвічі менше кофеїну, ніж чорний: у 240 мл зеленого чаю міститься близько 30 мг кофеїну. У 240 мл чорного чаю – майже 50 мг кофеїну.
Для більшості здорових дорослих людей вживання до 400 мг кофеїну на добу вважається нормою.
Зелений чай. Чим корисний:
нейтралізує пошкодження клітин вільними радикалами;
блокує ангіогенез злоякісних пухлин та пошкоджених тканин – себто утворення нових кровоносних судин до ракових клітин і не дають їм рости;
стримує цикл життя ракових клітин, які безконтрольно діляться та поширюються, що в окремих випадках спричиняє апоптоз (відмирання) пошкоджених клітин;
має антибактеріальні властивості, що знижує ризик розвитку раку шлунку.
Зелений чай добре впливає на здоров’я серця, печінки, нервової системи та може суттєво зменшити ризик розвитку ракових пухлин.
Чорний чай
Чорний чай містить групу поліфенолів, які захищають жирові тканини в організмі від вільних радикалів, а також поліпшують стан кровоносних судин і стінок серця. Також можуть знижувати рівень цукру та холестерину в крові.
Науковці знайшли зв’язок: теафлавіни можуть усувати зайві жирові клітини й підтримувати здоровий індекс маси тіла.
Ще одне дослідження показало, що вживання чорного чаю може знизити ризики появи бляшок у судинах, зменшуючи запалення тканин, і збільшувати рівень оксидів азоту, що допомогають здоровим скороченням судин.
Зелений чай містить майже вдвічі меншу кількість кофеїну, ніж чорний, тож він є кращим для людей, чутливих до кофеїну. Проте обидва сорти є чудовими стимуляторами нервової системи, особливо порівняно з кавою.
Марія МАТВІЙЧУК