fbpx

Червоний і корисний подарунок осені – журавлина

Діліться інформацією з друзями:

Журавлина – смачна і універсальна осіння ягода.

Морси, кваси, пиріжки, варення, квашення, салати, м’ясні страви і навіть супи – все це можна приготувати, використовуючи цю ягоду. Про особливості її вживання розповіла дієтологиня Світлана ФУС на своїй сторінці у соцмережі.

– У ягодах журавлини присутня ціла колекція корисних речовин. Вони багаті на органічні кислоти, містять досить велику (відносно інших ягід) кількість пектинів. Ця універсальна ягода представлена вітамінами групи B (B1, B2, B5, B6), Е, К1 (філохінон) і достатнім запасом вітаміну C (порівняно з лимонами, апельсинами, грейпфрутами і садовою суницею). Журавлина містить калій 4,8% в 100 г добової потреби, трохи менше фосфору, кальцію та заліза.

Проантоціани (антиоксиданти) в складі ягід знешкоджують бактерії, що провокують інфекції сечовидільних шляхів. Тому журавлину використовують як засіб для боротьби із хворобами сечостатевої системи (для прикладу, циститами).

Журавлинний сік вважається профілактичним засобом від інфекційних захворювань, а при лікуванні антибіотиками посилює їх дію. Усе завдяки двом поліфенолам – ресвератролу та птеростильбену, які містяться в цій чудовій ягоді. Перша речовина раніше була виявлена в червоному винограді, друга – в лохині. А в журавлині є обидві. Вони допомагають імунітету боротися з мікробами.

Чай зі свіжих чи засушених ягід використовують як жарознижуючий та протизапальний засіб, тому що ягоди багаті на природний поліфенол міріцетин, який має такі властивості. А ще сік журавлини запобігає утворенню зубного нальоту і розвитку карієсу – теж завдяки властивостям міріцетину.

Через вміст кверцитину та катехінів ягоди журавлини попереджають розвиток злоякісних пухлин – особливо легень, товстого кишківника, захищають серце та зміцнюють судини.

Зараз, у сезон, більш корисно ласувати свіжими ягодами. Причому краще не з цукром, а з медом, що підсилить їхню загальнозміцнюючу дію і краще захистить слизову оболонку шлунка від надлишку кислоти. До того ж мед сам по собі має виражену біологічну активність.

– Один із кращих способів зберегти практично весь комплекс біологічно активних речовин, включаючи аскорбінову кислоту, – додавати журавлину в квашену капусту. В процесі ферментації (молочнокислого бродіння) вітамін С в моркві, капусті та ягодах зберігається довше. Журавлина – один із найголовніших подарунків осені. Нехай ця ягідка частіше гостює на вашому столі, – підсумувала дієтологиня.

Марія МАТВІЙЧУК