Червоне вино завжди вважали корисним для здоров’я. У помірних дозах воно знижує ризик розвитку серцевих хвороб і діабету. Останні дослідження показують, що червоне вино містить хімічні речовини, які також можуть допомогти у боротьбі із захворюванням зубів і ясен.
Про це пише ВВС Україна.
Учені виявили, що вино містить поліфенол – сполуку, яка сприяє знищенню шкідливих бактерій в роті.
Це, однак, не дає “зелене світло” на надмірне споживання цього алкогольного напою, попереджають дослідники.
Вчені порівняли вплив поліфенолів червоного вина, виноградних кісточок і винного екстракту на розвиток бактерій, які утворюють зубний наліт та сприяють захворюванню ясен.
Вони виявили, що поліфеноли вина можуть зупинити ріст бактерій, але інші види поліфенолів – кофеїн та р-кумарова кислота – були більш ефективними.
Червоне вино багате на поліфеноли, однак це не єдине джерело цих корисних сполук.
Напої:
- Кава
- Зелений чай
- Чорний чай
- Сидр
- Апельсиновий та лимонний соки
Продукти:
- Чорниця
- Малина
- Ківі
- Чорний виноград
- Вишня
- Квасоля
Навід Саттар, професор метаболічної медицини в Університеті Глазго, сказав, що дослідження було “цікавим”, однак його висновки – “все ще дуже передчасні”.
“Це не означає, що необхідно пити більше червоного вина, щоб захистити людей від впливу інфекцій, – підкреслив він. – Немає жодних переконливих доказів того, що споживання вина є корисним для здоров’я – навпаки, все більше вчених науково доводять, що алкоголь сприяє розвитку захворювань і підвищенню рівня смертності”.