fbpx

Червоне вино може захистити від карієсу, – результати дослідження

Діліться інформацією з друзями:

Червоне вино завжди вважали корисним для здоров’я. У помірних дозах воно знижує ризик розвитку серцевих хвороб і діабету. Останні дослідження показують, що червоне вино містить хімічні речовини, які також можуть допомогти у боротьбі із захворюванням зубів і ясен.

Про це пише ВВС Україна.

Учені виявили, що вино містить поліфенол – сполуку, яка сприяє знищенню шкідливих бактерій в роті.

Це, однак, не дає “зелене світло” на надмірне споживання цього алкогольного напою, попереджають дослідники.

Вчені порівняли вплив поліфенолів червоного вина, виноградних кісточок і винного екстракту на розвиток бактерій, які утворюють зубний наліт та сприяють захворюванню ясен.

Вони виявили, що поліфеноли вина можуть зупинити ріст бактерій, але інші види поліфенолів – кофеїн та р-кумарова кислота – були більш ефективними.

Червоне вино багате на поліфеноли, однак це не єдине джерело цих корисних сполук.

Напої:

  • Кава
  • Зелений чай
  • Чорний чай
  • Сидр
  • Апельсиновий та лимонний соки

Продукти:

  • Чорниця
  • Малина
  • Ківі
  • Чорний виноград
  • Вишня
  • Квасоля

Навід Саттар, професор метаболічної медицини в Університеті Глазго, сказав, що дослідження було “цікавим”, однак його висновки – “все ще дуже передчасні”.

“Це не означає, що необхідно пити більше червоного вина, щоб захистити людей від впливу інфекцій, – підкреслив він. – Немає жодних переконливих доказів того, що споживання вина є корисним для здоров’я – навпаки, все більше вчених науково доводять, що алкоголь сприяє розвитку захворювань і підвищенню рівня смертності”.