Режим та якість раціону особливо важливі в період поширення різноманітних вірусних захворювань.
Максимально забезпечити організм необхідними поживними речовинами можна завдяки збалансованому харчуванню. Ми пропонуємо рекомендації дієтолога для повноцінного щоденного раціону:
- Почніть з білка. Це один із найважливіших складових їжі. Він допомагає довше залишатися ситими і краще контролювати вагу. Джерела повноцінного білка, які варто включати у раціон, – курка, риба, морепродукти, яйця, пісна яловичина, індичка. Слід робити акцент на жирну морську рибу, багату на Омега-3. Доповнити раціон можна молочними продуктами, кисломолочними напоями, сиром, твердим сиром.
- Пам’ятайте про вміст клітковини, адже це – важливий щоденний інгредієнт харчування. Хороші джерела – цільні крупи, бобові, горіхи і насіння. Харчові волокна допомагають у травленні і дають відчуття ситості.
- Доповніть тарілку овочами і фруктами. Нехай вони займають не менше половини місця на тарілці! Фрукти і овочі – важливі джерела вітамінів, мінералів і клітковини. Включайте овочі без вмісту крохмалю. Не забувайте про листові овочі. Можна додавати невелику кількість квашених овочів і фруктів. У зимовий час частину цих продуктів можна використовувати в замороженому і сушеному вигляді.
- Необхідно включати у свій раціон здоровий жир. Важливо пам’ятати, що тваринні жири мають становити 1/3 від усіх споживаних жирів. Потурбуйтеся про рослинні олії холодного віджиму, горіхи, насіння, авокадо.
- Використовуйте воду як основне джерело рідини протягом дня. А з напоїв – чай та каву в помірних кількостях. Алкогольні та солодкі газовані напої не є компонентами здорової тарілки харчування. Не захоплюйтеся соками.