fbpx

Український борщ таки потрапив до списку Юнеско

Діліться інформацією з друзями:

У Парижі щойно на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО в цілому більшістю голосів “За” ухвалено рішення про включення нашого українського елементу «Культура приготування Українського Борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джепарова.

Цей Список ЮНЕСКО складається з елементів нематеріальної спадщини, які, на думку держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, потребують прийняття невідкладних заходів для їх збереження. Внесення певного культурного елементу до цього переліку сприяє мобілізації міжнародного співтовариства та допомозі зацікавленим сторонам у вжитті необхідних захисних заходів.
Сьогодні Росія вбиває українців як носіїв елементу нематеріальної культурної спадщини. Саме тому, Міжурядовий комітет прийняв унікальне рішення. Вперше в історії згаданої мною Конвенції номінацію країни було поза чергою розглянуто через воєнні дії, які відбуваються у реальному часі, та реальну загрозу культурному елементу, який потребує вжиття невідкладних заходів для збереження його «життя». Шлях до цього дня був довгим. Але кропітка робота МЗС, ППУ при ЮНЕСКО, МКІП, Марини Соботюк та Євгена Клопотенка – ініціатора цієї ідеї, принесли чергову перемогу України на міжнародній арені, – наголосила посадовиця. – Хочу відзначити, що ЮНЕСКО бере під свій захист не лише історико-культурні пам’ятки, природні об’єкти, документальну або підводну спадщину, а й «живу традицію» — нематеріальну спадщину, що включає і національні страви, знання про які, рецептуру та культуру їхнього приготування передають із покоління в покоління.
Кулінарні традиції кожного народу – це більше, ніж просто їжа. Це величезний етнокультурний пласт, що досягає своїм корінням неймовірні глибини, де поряд з піснями, обрядами, національним одягом та мовою формувався генетичний код нації.
“Наш український борщ, як каже Євген Клопотенко, це не просто страва, а частина української ідентичності та наша національна цінність. Борщ — це потужний культурний феномен, відповідь на запитання, «що об’єднує і відрізняє українців від інших націй».
 Дякую всім нашим партнерам, які підтримали це рішення Комітету та віддали свій голос за Україну та її культурне надбання”, зазначила Еміне Джепарова.
Про передісторію цього питання читайте тут.