Каліфорнійський стартап Savor виробляє жири та олії без сільського господарства, і нещодавно комерційно випустив масло, виготовлене з метану або CO2.
Про це повідомляє AgroPortal.
Компанія розробила процес виготовлення масла та інших жирів, де не використовується тваринне молоко, чи рослинна сировина. Жири виробляють із метану, вуглекислого газу чи водню за допомогою термохімічного процесу, що перетворює ці елементи на жирні кислоти. Вони, своєю чергою, комбінуються у тригліцериди, які можуть відтворювати структуру різних жирів, зокрема вершкового масла, пальмової олії та какао-масла.
У компанії кажуть, що це зменшить залежність від сільгоспземель, добрив, гормонів і антибіотиків, які впливають негативно на екосистему. Глобальне виробництво жирів та олій відповідає за 7% світових викидів парникових газів, що вдвічі перевищує викиди авіаційної галузі, кажуть в Savor.
Savor використовує промислові викиди метану та CO2, але планує співпрацювати з компаніями, які займаються уловлюванням вуглекислого газу з атмосфери.
Першими клієнтами стали ресторан із зіркою Мішлен SingleThread, французький ресторан One65 та пекарня Jane the Bakery у Сан-Франциско. Компанія адаптує масло під їхні рецептури.
Серед перших, хто випробував цей продукт, став кондитер тризіркового мішленівського ресторану Atelier Crenn Хуан Контрерас. Раніше в ресторані з меню забрали класичну бріош через відмову від молочних продуктів, але завдяки маслу від Savor, повернули страву назад.
«Це масло працює практично так само, як звичайне вершкове. Якби мені його подали в ресторані, я б подумав, що це просто традиційне масло», — розповідає Хуан Контрерас.
Поки що компанія працює тільки з бізнесом, але в майбутньому розвиток технології може змінити й роздрібний ринок.
Читайте також: Перший фестиваль робототехніки “RoboStars” відбудеться на Рівненщині