У Свято-Воскресенському чоловічому монастирі, що в урочищі Гурби, монахи відкрили міні-сироварню. Готують сир із свіжого екологічно чистого молока, використовуючи старовинний грузинський рецепт. Про це розповідають журналісти телеканалу Рівне-1.
«Свіже домашнє молоко, до нього додається закваска, трішки солі і старання, тоді виходить смачний сир. Ми додаємо до нього трави, прянощі, які розбавляють цей смак: тмін, розмарин, базилік», – поділився з журналістами рецептом сиру Отець Лукаю
Смачним сир виходить не тільки завдяки прянощам, а й молитві, яку обов’язково читають при приготуванні. У монастирі розповідають, що ідея сироваріння з’явилася невідразу.
«Спочатку виникла ідея купити корів суто для молока. А потім появився у нас монах з Грузії і захотів почати варити сир», – розповів отець Онуфрій.
За коровами доглядають самі ченці. Готують сири не лише для власних потреба, а й для прихожан. Сталої ціни на не мають, часто сири віддають безкоштовно або за благодійні пожертви.