Огірок – найдавніша овочева культура. Чим вони менші, зеленіші і недостиглі, тим кращі і смачніші.
Цей овоч – справжня знахідка при дієтичному харчуванні, бо містить мінімум калорій. Водночас він має стільки корисностей, що може потягатися з будь-яким БАДом.
В античні часи греки називали їх «агурос», що означає «незрілий, недозрілий». Звідси й походить назва огірок. Цей овоч прийшов до нас з країни вічного літа – Індії. Дикий огірок у себе на батьківщині – тропічна ліана, що росте в лісах. Довгі гілки-батоги забираються високо на дерева, а плоди звисають вниз. Майже шість тисяч років люди знають і люблять цю культуру, про що свідчать знахідки в руїнах хазарського міста Саркепа, де виявлене насіння огірків. Римський імператор Тиберій вимагав, щоб йому завжди подавали до обіду свіжі огірки. Півтори тисячі років тому не було теплиць: ящики з огірковою розсадою розміщували на колесах, колеса повертали за сонцем. Огірки довгий час займали на столі друге місце після капусти.
Це – найдієтичніший з усіх овочів. Бо він на 95-98% складається з води, тобто містить мінімум калорій. Але й відсотки, що залишилися, небезкорисні – огірок є джерелом цінних лужних солей, які здатні сповільнювати процеси старіння і утворення каменів у нирках і печінці.
В огірках містяться корисні і легкозасвоювані сполуки йоду: науковці вважають, що регулярне вживання огірків покращує роботу щитовидки, серця і судин. Огірки містять багато клітковини, тому відмінно покращують перистальтику кишківника, а також очищають від зайвого холестерину стінки судин.
Крім того, цей овоч містить цукор, білок, вітаміни В1 і В2, С, каротин, хлорофіл, фолієву кислоту, калій, фосфор, залізо, натрій, магній, хлор, марганець, цинк, мідь, хром і навіть срібло.
Через великий вміст калію огірки відмінно «ганяють» зайву рідину, знімають набряки, знижують артеріальний тиск, мають легкий послаблюючий ефект. Завдяки низькій калорійності і посиленій «очисній» здатності огірок – ідеальний продукт для тих, хто бажає позбутися зайвої ваги.
Огірковий сік – прекрасний засіб від затяжного кашлю, полегшує стан хворих при туберкульозі, заспокоює нервову систему, має протизапальну і знеболюючу дію. Він попереджає перехід вуглеводів у жири, очищає організм від шлаків і перешкоджає відкладенню солей.
Попри всі переваги огірка існують і протипоказання для його вживання: при гострих і хронічних нефритах, загостренні хронічної ниркової недостатності, нирковокам’яній хворобі, при нефриті з лужною реакцією сечі. Необхідно обмежити вживання огірків при загостренні виразкової хвороби, гастритах, ентероколітах, колітах.
Обираючи огірки, потрібно звернути увагу на такі особливості:
шкірка огірка повинна бути рівномірно забарвлена, темного або світло-зеленого кольору (в залежності від сорту);
плід обов’язково повинен бути на дотик твердим і важким за вагою, без ознак плям, млявості та інших пошкоджень.
Ксенія БОЙКО