Фрукти у супермаркеті.

Які овочі та фрукти не варто купувати взимку: економимо гроші та отримуємо реальну користь

Олег Антонюк
Олег Антонюк 13.12.2025, 20:18

Зима в Україні – час, коли полиці супермаркетів буквально завалені яскравими помідорами, полуницею та персиками. Але дієтологи та нутриціологи одностайні: 90% цих «літніх» продуктів – це гарна обгортка без смаку й користі.

Зимові овочі й фрукти привозять з Перу, Туреччини, Єгипту чи Південної Африки, їх збирають недозрілими, обробляють хімікатами для дозрівання, охолоджують і везуть тисячі кілометрів. У результаті втрачається до 50-90% вітамінів, антиоксидантів та природного смаку.

Ось список продуктів, від яких взимку (грудень-лютий) краще відмовитися, та реальні сезонні альтернативи, які дадуть більше користі за менші гроші.

1. Свіжі помідори

Зимові томати – водянисті, бліді, без аромату. Вміст лікопіну (головного антиоксиданту) падає в 3-5 разів.

Краще: консервовані томати у власному соку, томатна паста чи пюре (особливо українського виробництва) – лікопіну там навіть більше, ніж у свіжих літніх помідорах.

2. Спаржа

Імпортна зимова спаржа жорстка, волокниста й коштує 400–600 грн/кг. Вітамінів – мінімум.

Краще: брюссельська, цвітна чи білокачанна капуста, броколі – сезонні, дешеві (50-80 грн/кг) та багаті на вітаміни C, K і фолієву кислоту.

3. Персики, нектарини, абрикоси

Привозять з Чилі та ПАР недозрілими. Смак – «трава», цукру майже немає, аромат відсутній.

Краще: сезонні цитрусові – мандарини, апельсини, помело, грейпфрути. Саме зараз вони найсолодші та найкорисніші для імунітету.

4. Свіжий зелений горошок та кукурудза на качані

Сухі, крохмалисті, без солодкості.

Краще: якісний заморожений горошок і кукурудза (швидке заморожування зберігає 90–95% вітамінів і смак).

5. Полуниця, малина, чорниця, лохина (свіжі)

Ціна 400-900 грн/кг, смак – пластик. Вітаміну С та антоціанів – сліди.

Краще: українські заморожені ягоди (ціна 120-250 грн/кг). Збирають у пік стиглості та заморожують за кілька годин – користі у 5-10 разів більше.

6. Баклажани та кабачки

Взимку несмачні, гіркуваті, з великою кількістю нітратів.

Краще: коренеплоди та всі види капусти.

Топ-10 справді корисних та смачних зимових продуктів в Україні

ПродуктЧому варто купувати взимкуСередня ціна (грудень 2025)
МандариниПік сезону, максимум вітаміну С45–70 грн/кг
ХурмаСтигла, солодка, багато бета-каротину60–90 грн/кг
Буряк, морква, пастернакДешеві, довго зберігаються, багато клітковини12–25 грн/кг
Усі види капустиВітаміни C, K, антиракові речовини15–50 грн/кг
Яблука пізніх сортівУкраїнські, соковиті, лежать до весни20–40 грн/кг
КівіСезон у Новій Зеландії та Італії, багато С70–100 грн/кг
ГранатСаме зараз найсолодший80–120 грн/кг
Заморожені ягодиЗберігають 90%+ корисних речовин120–250 грн/кг

Взимку дійсно працює правило: «їж те, що росте під снігом або добре зберігається». Сезонні коренеплоди, капуста, цитрусові, яблука та якісні заморожені продукти дадуть у 5-10 разів більше користі й смаку, ніж «пластикова» полуниця за 700 грн.

Збережіть гроші та здоров’я – обирайте розумно!