Зима в Україні – час, коли полиці супермаркетів буквально завалені яскравими помідорами, полуницею та персиками. Але дієтологи та нутриціологи одностайні: 90% цих «літніх» продуктів – це гарна обгортка без смаку й користі.
Зимові овочі й фрукти привозять з Перу, Туреччини, Єгипту чи Південної Африки, їх збирають недозрілими, обробляють хімікатами для дозрівання, охолоджують і везуть тисячі кілометрів. У результаті втрачається до 50-90% вітамінів, антиоксидантів та природного смаку.
Ось список продуктів, від яких взимку (грудень-лютий) краще відмовитися, та реальні сезонні альтернативи, які дадуть більше користі за менші гроші.
1. Свіжі помідори
Зимові томати – водянисті, бліді, без аромату. Вміст лікопіну (головного антиоксиданту) падає в 3-5 разів.
Краще: консервовані томати у власному соку, томатна паста чи пюре (особливо українського виробництва) – лікопіну там навіть більше, ніж у свіжих літніх помідорах.
2. Спаржа
Імпортна зимова спаржа жорстка, волокниста й коштує 400–600 грн/кг. Вітамінів – мінімум.
Краще: брюссельська, цвітна чи білокачанна капуста, броколі – сезонні, дешеві (50-80 грн/кг) та багаті на вітаміни C, K і фолієву кислоту.
3. Персики, нектарини, абрикоси
Привозять з Чилі та ПАР недозрілими. Смак – «трава», цукру майже немає, аромат відсутній.
Краще: сезонні цитрусові – мандарини, апельсини, помело, грейпфрути. Саме зараз вони найсолодші та найкорисніші для імунітету.
4. Свіжий зелений горошок та кукурудза на качані
Сухі, крохмалисті, без солодкості.
Краще: якісний заморожений горошок і кукурудза (швидке заморожування зберігає 90–95% вітамінів і смак).
5. Полуниця, малина, чорниця, лохина (свіжі)
Ціна 400-900 грн/кг, смак – пластик. Вітаміну С та антоціанів – сліди.
Краще: українські заморожені ягоди (ціна 120-250 грн/кг). Збирають у пік стиглості та заморожують за кілька годин – користі у 5-10 разів більше.
6. Баклажани та кабачки
Взимку несмачні, гіркуваті, з великою кількістю нітратів.
Краще: коренеплоди та всі види капусти.
Топ-10 справді корисних та смачних зимових продуктів в Україні
| Продукт | Чому варто купувати взимку | Середня ціна (грудень 2025) |
|---|---|---|
| Мандарини | Пік сезону, максимум вітаміну С | 45–70 грн/кг |
| Хурма | Стигла, солодка, багато бета-каротину | 60–90 грн/кг |
| Буряк, морква, пастернак | Дешеві, довго зберігаються, багато клітковини | 12–25 грн/кг |
| Усі види капусти | Вітаміни C, K, антиракові речовини | 15–50 грн/кг |
| Яблука пізніх сортів | Українські, соковиті, лежать до весни | 20–40 грн/кг |
| Ківі | Сезон у Новій Зеландії та Італії, багато С | 70–100 грн/кг |
| Гранат | Саме зараз найсолодший | 80–120 грн/кг |
| Заморожені ягоди | Зберігають 90%+ корисних речовин | 120–250 грн/кг |
Взимку дійсно працює правило: «їж те, що росте під снігом або добре зберігається». Сезонні коренеплоди, капуста, цитрусові, яблука та якісні заморожені продукти дадуть у 5-10 разів більше користі й смаку, ніж «пластикова» полуниця за 700 грн.
Збережіть гроші та здоров’я – обирайте розумно!

Редактор сайту «Сім днів» і журналіст стрічки новин. Працює з оперативною інформацією, готує новини та долучається до створення авторських матеріалів для сайту.
Має значний досвід роботи у медіа. Протягом 1991–2009 років був технічним редактором газети “America” (Філадельфія, США), де відповідав за дизайн і верстку, підготовку графічних матеріалів, фоторепортажів та готового макету видання.
Володіння англійською мовою використовує для перекладу матеріалів, підготовлених у межах грантових проєктів, які редакція публікує на окремому піддомені для іноземних читачів.
