У всьому світі зі святами повертаються традиційні частування: салат «Олів’є» на Новий рік в пострадянських країнах, каша з червоної квасолі на день зимового сонцестояння в Кореї, Халім на свято рамадан в Індії і на Близькому Сході, пиріжки з фруктово-горіховою начинкою на Різдво в Англії, банановий торт на Новий рік за місячним календарем у В’єтнамі. Не важливо, яке свято і де в світі він відзначається: майже завжди до нього готується якусь особливу страву.
Свята – саме час, щоб віддати їжі належне і оцінити її по достоїнству. Але у нас часта свята перетворилися на синонім переїдання і харчових відходів.
Ось шість корисних порад, як уникнути або зменшити кількість харчових відходів від святкового частування:
1 Будьте реалістом – плануйте все заздалегідь і не готуйте частування на 50 осіб, якщо до вас в гості прийдуть тільки 5.
2 Заморозьте те, що не з’їли або віддайте гостям – якщо ви приготували дуже багато їжі, запропонуйте гостям забрати частину з собою. Все, що залишилося, відразу покладіть в морозилку на потім. Взагалі їжу не слід залишати при кімнатній температурі довше, ніж на дві години.
3 Нехай не з’їдене стане завтрашнім обідом або вечерею – в інтернеті є маса винахідливих рецептів того, як використовувати залишки їжі. Насправді, деякі страви, наприклад, рагу, гуляш, салат фаттуш і панзанелла і з’явилися, щоб не викидати фрукти, овочі і навіть зайвий хліб. Не забувайте зберігати залишилася їжу в холодильнику і вживати якомога скоріше.
4 З’їжте що залишилося, перш ніж готувати щось нове – досить часто ми інстинктивно намагаємося придумати щось нове для кожного наступного прийому їжі, але перш ніж готувати нове блюдо, переконайтеся, що у вас не залишилося нічого вже приготованого і ще годиться в їжу, що треба з’їсти в першу чергу. Або ж залишки колишньої їжі можна перетворити в нове блюдо. Просто не забувайте, що не слід багаторазово розігрівати їжу, а потім ставити її знову в холодильник.
5 Нехай ваші гості самі кладуть собі в тарілку стільки, скільки захочуть. Звичайно, прислужувати гостям здорово, але господар не завжди може точно оцінити, скільки саме захоче з’їсти його гість, і зазвичай вважає за краще покласти занадто багато. Нехай гості накладають собі самі, тоді вони зможуть вибрати ту кількість, яку зможуть з’їсти.
6 Віддайте іншим те, що не використовували самі – якщо ви купили зайві консерви, сухофрукти або інші продукти, які можна передати в дар, багато місцевих благодійних організацій з радістю візьмуть їх у вас. Ви зможете знайти в інтернеті недалеко від себе організації, які беруть пожертвування. Під час свят пам’ятайте, що це привілей – мати достатньо їжі. Не перетворюйте її у відходи!