fbpx
Відомий збудник інфекції, який вразив учнів Рівненського ліцею №8

Відомий збудник інфекції, який вразив учнів Рівненського ліцею №8

Діліться інформацією з друзями:

Головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов у Facebook повідомив про те, що відомий збудник гострої кишкової інфекції у Рівненському ліцеї №8. Це норовірусна інфекція.

“Поки епідеміологи Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб шукають відповідь на питання “хто винен” у спалаху гострої кишкової інфекції у Рівненському ліцеї №8, розповім коротко “що робити”. Бо збудник інфекції нам вже відомий” – написав Роман Сафонов.

Норовірусна інфекція — це високозаразне захворювання, яке викликає гострі кишкові розлади. Вірус передається через заражену їжу, воду, контакт із хворою людиною або поверхнями, які містять вірус.

Норовіруси дуже заразні й найчастіше поширюються в закритих і багатолюдних приміщеннях.

Симптоми зазвичай виникають через 12–48 годин після зараження і можуть тривати до 2-3 днів. Це нудота, блювота, діарея, біль у животі, підвищення температури.

Переважно хворі не потребують специфічного лікування. Найголовніше — відпочивати й пити багато рідини, щоб уникнути зневоднення. Одужання настає вже через 2–3 дні.

Люди, інфіковані норовірусом, здатні заразити оточення під час гострого періоду захворювання і протягом наступних 2 діб, але людина залишається носієм вірусу близько 2-х тижнів після початку захворювання.

Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період, близько 8 тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися і захворіти. Вакцини для запобігання захворюванню на норовірусну інфекцію немає, тому основними заходами її профілактики є дотримання правил особистої гігієни.

Щоби запобігти норовірусній інфекції:

  • Часто мийте руки з милом — це найкращий спосіб зупинити поширення інфекції. Спиртові антисептики для рук не знешкоджують норовірус.
  • Ретельно мийте фрукти та овочі перед вживанням.
  • Ретельно готуйте їжу, піддавайте харчові продукти термічній обробці при температурі 85°C.
  • Дезінфікуйте поверхні, які могли бути забруднені.
  • Залишайтеся вдома, коли захворіли, і протягом двох днів після зникнення симптомів.
  • Уникайте приготування їжі для інших під час хвороби та протягом двох днів після зникнення симптомів.

“Батьків дітей, які мали такі симптоми прошу звернутись до своїх сімейних лікарів, не займатись самолікуванням” – наголосив Сафонов.

Читайте також: На Сумщині спалахнула африканська чума свиней. Тисячі свиней будуть знищені