Велика біла куля — це гриб дощовик. На перший погляд, він нагадує камінь і аж ніяк не схожий на класичний гриб.
Проте смажений дощовик має приємний та оригінальний смак. Класичний та оптимальний спосіб приготування гігантського дощовика – обсмажування на сковорідці без попереднього відварювання. Приготування дощовика таким способом займе 10 – 15 хвилин. Смакує обсмажений дощовик як в гарячому, так і в охолодженому вигляді.
Їстівні дощовики не потрібно попередньо ні відварювати, ні вимочувати перед приготуванням (при замочуванні вони втрачають смак). Використовують їх для приготування вареними й смаженими тільки в день збирання, поки м’якуш чисто білий. У цього гриба щільна шкірка і перед тим, як приготувати, їх можна почистити, як картоплю: смак буде набагато кращим. А от гриби, що почали темніти, в їжу краще не вживати.
Зрілі дощовики застосовують у садівництві при боротьбі з тлею та іншими шкідниками садів. Велика біла куля — це гриб дощовик.
Дощовики також використовуються в народній медицині як кровоспинний засіб і при лікуванні ран та інших різних хвороб. А все завдяки тому, що в цих грибах містяться рідкісні хімічні речовини, корисні для людського організму, а саме: вітаміни А, Є, С, групи В, а також лейцин; ліпіди, тирозин, кальвацин, ергостерин, ферменти, мінеральні речовини фосфор, селен, цинк, марганець та інші.
Кальвацин позбавляє людський організм від патогенних бактерій і грибків, подавляє ріст злоякісних і доброякісних пухлин. Якщо ненароком поранилися в лісі до крові, прикладіть цілющий гриб до ранки: він і біль зніме, і кров зупинить. Знахарі здавна присипали рани порошком сухих дощовиків, щоб швидко загоювались.
Страви та лікувальні препарати дощовика їстівного допомагають:
- очистити кров, вивести з організму шкідливі речовини і токсини;
- поліпшити функціонування нирок і печінки;
- зупинити кровотечу, прискорити процес загоєння ран;
- знизити ризик появи пухлин і блокувати розвиток тих, що вже є;
- зміцнити імунну систему;
- налагодити роботу шлунково-кишкового тракту.
Гриби здатні швидко накопичувати токсини і шкідливі речовини, тому збирати їх потрібно в екологічно чистих і безпечних місцях.
Відмінності їстівних і отруйних дощовиків
Також варто знати, що існують отруйні дощовики. Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, важливо знати відмінності їстівних і отруйних дощовиків:
- Якщо розрізати або розламати неїстівний гриб, він швидко придбає темний відтінок.
- Справжні дощовики ростуть по одному.
- Справжні гриби мають тонку і крихку шкірку, а отруйні — міцну, потріскану, шкірясту, ущільнену.
- На їстівних грибах зверху помітні дрібні шипи, а на отруйних шипів немає.
- У їстівних грибів м’якуш ніжний і пружний, а у отруйних – щільний на дотик.
- Їстівні молоді дощовики мають приємний грибний аромат.
- Стиглі отруйні дощовики неприємно пахнуть.
- У ДТП з мотоциклами на Рівненщині травмувались неповнолітніПро подію у селі Олександрове Зарічненської ТГ на спецлінію 102 другого листопада близько 22 години повідомили медики. На місці події слідчо-оперативна група виявила на дорозі два мотоцикли із характерними для ДТП пошкодженнями та сліди крові на асфальті.
Читайте також: