У селі Оженин, що в Острозькій громаді на Рівненщині, відкрили новий цех швидкої заморозки ягід. Підприємство створено на базі колишнього плодоконсервного заводу, який тривалий час не функціонував.
Про це повідомляє Рівненська ОВА.
Новий мінізавод збудували у межах українсько-швейцарського проєкту Organic Trade for Development (OT4D). За словами начальника Рівненської ОВА Олександра Коваля, потужність виробництва наразі складає 140 тонн органічної продукції на рік. Підприємство забезпечить 20 нових робочих місць і надходження до місцевого бюджету.
«Створення такого високотехнологічного підприємства – приклад успішної взаємодії громади, бізнесу та міжнародних партнерів, що демонструє можливості сталого розвитку нашого регіону», – прокоментував Олександр Коваль.
У перспективі заплановано збільшення обсягів переробки до понад 1000 тонн ягід на рік. Для цього вже закладено 15 гектарів ягідників: полуниці, малини та смородини.
На відкритті підприємства був присутній Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн. Він наголосив, що Швейцарія вже понад 20 років підтримує розвиток органічного виробництва в Україні й прагне краще розуміти потреби регіонів для ефективної допомоги.
Мінізавод в Оженині став першим швейцарським проєктом державно-приватного партнерства в агросекторі України. Його запуск спрямований не лише на виробництво, а й на розвиток громад, створення доданої вартості та підготовку нових кадрів.
Читайте також: На Рівненщині модернізують шкільні харчоблоки: 5 об’єктів – майже готові
- Україна у фіналі Євробачення-2025: коли дивитися та які шанси на перемогуСьогодні, 17 травня, у швейцарському Базелі відбудеться фінал пісенного конкурсу «Євробачення-2025». За головний музичний трофей Європи змагатимуться представники понад 20 країн, серед яких і Український гурт Ziferblat.