fbpx

У Рівному виявили ботулізм у жінки після споживання консервованих огірків

Діліться інформацією з друзями:
Вперше в цьому році, внаслідок вживання недоброякісних консервованих огірків домашнього приготування, сьогодні, 09 лютого зареєстрований випадок ботулізму у 41- річної мешканки м.Рівне.
Хвора знаходиться на стаціонарному лікуванні з характерними симптомами для ботулізму: порушення зору, утруднення ковтання, онімінням нижньої щелепи.
Діагноз лабораторно підтверджений в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулі озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Сам збудник не становить небезпеки для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.
Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовище, в якому немає кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, солоної і копченої рибі домашнього приготування, шинці.
Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних продуктів харчування. Купуючи їх, обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості (спожиті хворими на ботулізм харчові продукти були неякісні). При виготовленні домашніх виробів, необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів. Насамперед, для консервування брати лише доброякісну сировину, ретельно миючи у проточній воді, очищаючи від залишків грунту, так як грунт є резервуаром збудника ботулізму.