У рамках співпраці Державна служба зайнятості та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ Ukraine завершилася 3-місячна робота з оцінювання результатів неформального навчання кухарів різних регіонів України. У рамках підписаної із німецькими партнерами угоди, один із найпотужніших закладів профтехосвіти служби зайнятості – Рівненський центр ПТО ДСЗ на базі свого навчально-виробничого комплексу у Рівному працював із 24 претендентами – кухарями із Полтавщини, Харківщини і Луганщини.
Заступниця директора Рівненського ЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко прокоментувала:
«Ми маємо відмінний досвід оцінювання майстерності кухарів, адже із 2016 року видали свідоцтва державного зразка понад 160 кухарям України! Зокрема, у поточному році свідоцтва державного зразка вже отримали 48 претендентів, у т.ч. – за проектом GIZ. Динамічна робота з підтвердження результатів неформального навчання кухарів – це сучасний формат співпраці із безробітними і закладами громадського харчування, із залученням кращих представників галузі, адже ринок вимагає оперативного наповнення кваліфікованими кадрами. До проекту GIZ заклад освіти підійшов із відмінним досвідом та ентузіазмом. Сучасна матеріально-технічна база з підготовки кухарів дозволяє наповнювати ринок справжніми професіоналами!».
Старша майстриня РЦПТО Олена Хоміна зауважила: «Ми раді вітати 24 претендентів із трьох областей із успішним підтвердженням своєї кухарської майстерності!». Кожна обласна служба направила до Рівного по 8 кухарів, які прагнуть офіційного працевлаштування та офіційного підтвердження професійної кваліфікації. Серед делегованих претендентів – троє із числа внутрішньо переміщених осіб.
Кваліфікаційна комісія працювала у наступному складі професіоналів: Олександр Жуковський (голова комісії, шеф-кухар, кейтерингова компанія), Олена Самолюк та Людмила Севрук ( членкині комісії, Рівненський кооперативний економіко-правовий фаховий коледж ). В останній день роботи комісії особливо було відзначено кухаря Артема Рижова, направленого Попаснянським районним ЦЗ Луганської області. Єдиний серед жінок-претенденток чоловік поділився, що справу кухарську любить та поважає. Його роботу і майстерність вже оцінюють власники і відвідувачі одного із столичних закладів. Кваліфікований кухар подякував за унікальну можливість здобути нові комунікації, новий досвід, а головне – за офіційне визнання своєї професійної кваліфікації. Згідно своєї технологічної карти він готував український борщ, м’ясний рулет, смажену картоплю, вареники з м’ясом та налисники із сиром. Страви смакували та були чудово презентовані.
Нова, цікава та продуктивна співпраця українських та німецьких партнерів на даному етапі завершилася. Попереду інші виклики та актуальні ідеї. І Рівненський центр ПТО ДСЗ готовий долучитися до нової співпраці, адже незмінно тримає високу планку працездатності та ефективної роботи!