Здобуваючи професію у Рівненському центрі ПТО ДСЗ, безробітні мають унікальну можливість відшліфовувати практичні навички на базах партнерів служби зайнятості – роботодавців.
Часто саме практиканти після навчання отримують запрошення від роботодавців.
Як прокоментувала майстриня виробничого навчання Світлана Клімчук, слухач Кирило Могилянець, направлений на навчання до Рівного Хорошівською районною філією Житомирського обласного центру зайнятості, проходив практику у місцевому дитсадку, відмінно зарекомендував себе, отож, кухаря запросили на роботу у шкільну їдальню.
Навчання майбутніх кухарів на базі навчально-виробничого комплексу РЦПТО триває 6 місяців. За цей період безробітні із Рівного, Рівненського, Сарненського, районів Рівненської області, Волині та Любешівського і Хорошівського районів Житомирської області опанували технологію приготування їжі, вивчили устаткування підприємств харчування, гігієну та санітарію виробництва, фізіологію харчування, організацію виробництва та обслуговування, а також облік, калькуляцію і звітність. Виробниче ж навчання дозволило застосувати теоретичні знання, вдосконалити навички та опанувати роботу в команді. Саме виробнича практика на реальних робочих місцях допомагає вивчити обов’язки кухаря, здобути нові комунікаційні якості.
Роботодавці – приватні підприємці, КНП «Здолбунівська центральна міська лікарня», ЗДО «Дзвіночок» (Житомирщина) – задоволені підготовленими робітниками, адже ті на рівні із досвідченими кухарями оперативно і якісно виконували роботу на кухнях.
За традицією, на державній кваліфікаційній атестації партнери закладу освіти оцінюють рівень знань та кваліфікаційні роботи випускників з тим, аби підібрати нові, кваліфіковані кадри для своїх закладів. Серед присутніх на іспиті слухачів були представники відомих рівненських закладів – ресторанів «Фортіссімо» та «Блюз», ресторану-піцерії «Сицилія», мережі закладів «Добрик» та суші-бар «Фуджі».
Чудові смакові якості та відмінну презентацію, на думку присутніх, продемонстрували Інна Олейнікова із м. Корець (дерун з гуляшем по -угорськи. Жінка запрошена на роботу до місцевого роботодавця), Неля Струмінська із Рівного (солянка м’ясна з булочками. Важливо, що складена нею технологічна карта внесена до меню ресторану «Челентано»), рівнянка Наталія Вознюк (залишається працювати в «Челентано»).
Мельник Марина з Волині готувала куряче філе під овочами і соусом японської кухні «теріякі». Слухачка проходила практику у ресторані-пивоварні « Броварні на Грушевського», там і залишається працювати.
Світлана Мельничук здобула відмінні практичні навички в ресторані «Виноград», на ДКА приготувала «Хачапурі по-аджарськи». Запрошення на роботу отримала у мережу «Добрик».
Заступниця директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко прокоментувала:
«Наша тісна співпраця із роботодавцями дозволяє оперативно реагувати на їхні реальні потреби, готувати робітничі кадри відповідно до умов виробництва. Навчальні плани і програми заклад освіти орієнтує виключно на актуальні вимоги ринку до кадрів. Ведеться спільна робота із визначення пріоритетних напрямів навчання. Важливо, що команда однодумців щоразу поповнюється новими партнерами. Отож, сучасний, ринковий погляд на підготовку кваліфікованих кадрів забезпечено сповна. Наш заклад постійно розширює діапазон співпраці, орієнтуючись на тенденції вітчизняного ринку праці». Серед нових партнерів РЦПТО – відомий сучасний ресторан «Фортіссімо». Представники закладу вперше завітали на атестацію випускників, приємно вражені навчальною базою та уважно слідкували за відповідями слухачів-кухарів, адже роблять ставку на сучасну кухню, готовність кухаря оперативно реагувати на «політику» ресторану та особливе, творче ставлення до роботи».
Спільна динамічна робота із підготовки сучасних кухарів добігла успішного завершення. Разом із свідоцтвами державного зразка кваліфіковані та амбітні кухарі отримали чудовий шанс змінити свій добробут – роботу!