При змішуванні молока з чаєм знижуються негативні властивості обох цих продуктів.
Так, дія активних речовин в чаї, які можуть викликати роздратування стінок шлунково-кишкового тракту (чайних алкалоїдів, в т.ч. кофеїну) – пом’якшується при додаванні молока.
При цьому речовини молока, що вживаються в чистому вигляді, у багатьох людей засвоюються не дуже добре (наприклад, молочний білок казеїн), а з чаєм організм переносить їх значно легше.
Також додавання молока в чай знижує вміст кофеїну в напої. Але, в першу чергу це пов’язано з тим, що додавання молока зменшує концентрацію активних речовин в готовому напої.
Крім того, чай з молоком вигідно відрізняється від свого «безмолочного» аналога тим, що з нього легше засвоюються такі корисні елементи як антиоксиданти чаю, вітаміни С, РР, групи В і мікроелементи.