Обрізання яблуні вимагає уваги й не варто повторювати чужі помилки.
Обрізання яблунь можна проводити і влітку, і навесні, і восени. Але все ж таки найсприятливіший час – осінь.
Часто садівники-початківці поспішають з обрізкою, забуваючи про ключові правила, які потрібно знати. Якщо ви поспішили з обрізкою, є ризик, що в середину стовбура можуть проникнути спори хвороб, які шкодитимуть дереву. Тоді про хороше плодоношення можна забути.
Досвідчені дачники радять проводити обрізку яблуні, коли на дереві не залишається листя. Температура повітря має бути плюсовою. Причому така погода має зберігатися хоча б три тижні. Але якщо стовпчик термометра фіксує –5°С і нижче, то від обрізки варто відмовитися, адже за цієї температури дерево стає ламким і крихким.
Найкраще – після листопада. Саме в цей час добре помітні всі пошкоджені гілки, але їх зростання зупинено, бо вони готуються до зимового сну.
Також обрізку проводять у сухий та сонячний день. Важлива порада: після обрізки наступного дня дерево потрібно добре полити та підгодувати.
Навесні обрізку проводять до розпускання бруньок. Якщо з’явилися перші листочки, то нічого хорошого така обрізка не принесе.
Що стосується літньої обрізки, то це роблять з метою, аби прорідити верхівку крони.
Віктор ПЕРЕЦЬ
- Різдвяний фольклор Полісся та його збереження обговорили у Рівному на творчій лабораторії Жива спадщинаНаталія Ягущина 19.12.2025, 20:59 Залишилося небагато часу до Різдва Христового – свята, яке традиційно вабить покоління українців не лише своєю знаковістю й урочистістю, а й очікуванням неповторного святкового дійства. У КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Рівненської обласної ради…

контент-менеджерка та журналістка редакції «Сім днів». Працює з соціальними темами, історіями громад, матеріалами про дітей і молодь, а також готує публікації для проєкту «Вулиці Героїв».
Від 2016 року працює контент-менеджеркою соціальних мереж редакції. Має досвід роботи рекламним менеджером у газетах «Вісті Рівненщини» та «Панорама». Долучається до підготовки новин, авторських матеріалів і контенту для онлайн-платформ.

