Кавун — червона ягода, яку обожнюють за її соковитість та солодкий смак. Він чудово освіжає у спеку та надає організму заряд вітамінів та корисних елементів.
Чим відомий кавун, яку користь надає людині та як посадити домашній кавун на власному городі?
Про це розповіли в OBOZ.UA
Історія та походження
Історія кавуна починається 5000 років тому, коли ця ягода вперше виникла у Південній Африці. Також згадки та докази існування ягоди були знайдені в єгипетських гробницях, де виявили не тільки малюнки, а й насіння кавуна.
Користь для здоров’я
По суті, кавун — це соковита бульбашка, у якій всього 46 калорій. Ягода на 92% складається з води, а тому є не тільки смачним перекусом, а й популярним освіжаючим продуктом під час спеки. Крім цього, кавун містить велику концентрацію вітаміну А, магнію та вітаміну С.
Харчова цінність кавуна на 100 г продукту | |
Калорійність | 25-40 Ккал |
Вода | 91-92 % |
Білки | 0,6 г |
Вуглеводи | 7,6 г |
Жири | 0,2 г |
Вітамін А | 28 мкг |
Вітамін С | 8,1 мг |
Вітамін Е | 50 мкг |
Вітамін К | 0,1 мкг |
Вітамін В1 | 30 мкг |
Вітамін В2 | 20 мкг |
Вітамін B3 | 180 мкг |
Вітамін В5 | 220 мкг |
Вітамін В6 | 50 мкг |
Фолієва кислота | 3 мкг |
Холін | 4,1 мг |
Кальцій | 7 мг |
Залізо | 0,24 мг |
Магній | 10 мг |
Фосфор | 11 мг |
Калій | 112 мг |
Натрій | 1 мг |
Цинк | 0,1 мг |
Мідь | 0,04 мг |
Марганець | 0,04 мг |
Селен | 0,4 мкг |
Цікаві факти
У світі існує понад 1200 сортів кавунів, які відрізняються за кольором та формою. Зокрема, кавун може бути жовтим та навіть вирощуватись у формі трикутника. Крім того, він вважається не тільки ягодою, а й овочем, який належить до роду гарбузових.
Рекомендації щодо вирощування
Для росту такої вибагливої рослини необхідно враховувати кліматичні умови та ґрунт. Кавун росте там, де тепло та багато сонячного світла. Щоб виростити домашній кавун, необхідно посіяти насіння за 6 тижнів до фактичного періоду вегетації, регулярно поливати водою, однак треба стежити, щоб не переборщити з водою, а навколо майбутнього врожаю не росли бур’яни.
Що приготувати з кавуна
Ви можете спробувати приготувати маргариту з кавуна. Для цього треба приготувати сік з м’якоті кавуна, попередньо видалити з нього кісточки та перебити у блендері. Потім треба видавити трохи соку лайма та додати 2 стопки текіли. Розмішайте та насолоджуйтесь чудовим смаком.
Читайте також: Лідером з продажу туї Смарагд є Соснівське лісництво на Рівненщині