Ботулізм діагностували у 25-річної жінки із Рівненського району. Про це повідомили з Рівненського центру контролю та профілактики хвороб.
При проведенні епідрозслідування, спеціалістами ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України», було з’ясовано, що хвора вживала м’ясні консерви зі свинини та яловичини домашнього приготування. На другий день після вживання консерви у жінки були скарги на часткове порушення мови, утруднене ковтання, порушення зору. Жінка звернулась за медичною допомогою та була відразу госпіталізована. Необхідна медична допомога надається в повному обсязі.
«Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує не займатись домашнім консервуванням. Але якщо все ж таки вирішили це робити самостійно, дотримуйтесь таких правил:
- ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
- використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
- кожного разу перед використанням мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
- використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
- обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді.