Сьогодні у Рівному відбулося відкриття навчально-практичного центру «Лабораторія інноваційних харчових технологій». Тут готуватимуть професійних кухарів, кондитерів, офіціантів та барменів.
Озброєні новітнім обладнанням учні матимуть усі необхідні інструменти і навички для навчання. На базі цього закладу проходять кваліфікацію кухарі 5-го розряду та перекваліфікацію з усієї України.
«24-й навчально-практичний центр – це 24-та перемога і впевнений рух вперед, – звернувся до присутніх голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. – Такі заклади напряму пов’язані із нашим високим місцем у рейтингу Мінгрегіону.
Ми маємо 3 місце по Україні в соціально-економічному розвитку, на що суттєво вплинули високі показники ефективності ринку праці. Тобто ми взяли правильну стратегію на перекваліфікацію працівників. Нам важливо розвивати ті галузі, які дають ріст цілого регіону. І професійна освіта – одна із таких сфер».
Голова ОДА нагадав, що формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів ґрунтується на прогнозах потреби в кадрах для галузей економіки області. Ключовою ланкою процесу формування є співпраця із роботодавцями, як реальними замовниками кадрів.
«Дуже важливо, що ми змогли об’єднати синергію і зусилля влади, міста та області, щоб зробити випускників цих закладів успішними. На сьогодні депутати усіх рівнів, виконавча влада, місцевого самоврядування повинні об’єднати зусилля навколо того, щоб ми зробили точку зростання економічного розвитку нашого регіону. Адже випускники у майбутньому будуть робити успішним регіон і популяризувати робітничу професію. Інвестувати в інфраструктуру – це кращі інвестування ніж у вікна та двері», – наголосив начальник управління освіти і науки Петро Кожевський.
Головний освітянин області додав, що у цьому училищі є можливості для розвитку своїх знань та навичок. Головна родзинка закладу – це те, що тут готують майстрів з усієї України . Сюди приїздять на підвищення кваліфікації, тому що це брендовий заклад, в ньому готують кухарів 5 розряду. І у кожного учня є своє робоче місце з обладнанням. І це приклад для багатьох інших.
Учасники заходу мали змогу ознайомитися з навчально-практичним центром та з сучасними вимогами до поєднання продуктів і оформлення страв, методологією проектування рецептур та оцінкою якості харчових продуктів за новітніми виробничими технологіями.
«Сьогодні ми представляємо цілісний комплекс, систему, як можна розвинути професію кухаря. Адже вона вже давно вийшла за рамки буденності і перейшла в режим творчості. Ми готові презентувати вам справжній вибух смаків, страв приготовлені нашими кухарями на базі новітнього обладнання. Адже сьогодні, щоб залишитись на своєму місці потрібно вміти швидко бігти», – відзначила заступник начальника відділу професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Рівненської ОДА Олена Полюхович.
Новий начальний центр дуже сучасний і оснащений новітнім обладнанням, що використовують кухарі у провідних ресторанах. Тут за одну хвилину, готують попередньо замариновану перепілку у хоспері. Перпілка виходить ніжна, соковита, і зберігає всі корисні властивості. Сушать яблучні чіпси у су-віді, варять рис у рисоварках, коптять м’ясо у коптильнях. Кухарі продемонстрували увесь процес приготування страв на обладнанні.
«У 2012 році ми відкрили кондитерську лабораторію, її вартість на сьогодні становить понад 2 мільйони гривень. Тут є все для навчання кондитера – тістоміси, шафи де підходить тісто, пекарські шафи, аерографи кондитерські. Кожен учень тут має своє робоче місце, забезпечене усім необхідним», – зазначив директор державного навчального закладу «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі » Віктор Рудик.
Для присутніх влаштували дегустацію страв, приготовлених на базі новітнього обладнання.