fbpx
МОН презентувало нове шкільне меню з 160 страв

МОН презентувало нове шкільне меню з 160 страв

Діліться інформацією з друзями:

В Україні презентували нове 4-тижневе меню для школярів, яке складається зі 160 страв. Це меню будуть використовуватимуть залежно від кількості харчування у кожному закладі освіти.

Зміни меню пов’язані з тим, що з 1 січня в українських школах почали діяти нові санітарні правила і норми. Зокрема, у нормах збільшили кількість молока, м’яса, риби, бобових та круп, а зменшили кількість солі та цукру для дітей.

Шеф-кухар Євген Клопотенко, який допомагає у реформуванні шкільного харчування, наголосив, що їжа має бути не тільки смачною, а ще й українською.

За його словами, в Україні розробили для учнів 160 страв, з яких складається меню для учнів. Їх можна використовувати залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти.

Нове меню для учнів

Під час презентації показали таке меню:

  • салат з морквою, сиром та сметаною,

  • шпундру (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),

  • булгур,

  • львівський сирник,

  • йогурт,
  • фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).

Олена Зеленська розповіла, що було помітно, що 91% їдалень в містах і 98% їдалень в селах взагалі не перевіряють калорійність страв. 25% шкіл не перевіряють температуру страв.

Також, за її словами, 52% шкіл в селах та 40% в містах не мають потрібних приміщень та обладнання, щоб діти могли нормально харчуватись.

Саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб, – заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

До слова, Олена Зеленська займається реформуванням шкільного харчування. За її словами, перший етап вже закінчився. Нові вимоги до шкільного меню учнів почнуть діяти з 1 вересня 2021 року.

Чим заборонено годувати дітей у школах

  • м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
  • непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
  • непастеризовані соки, газовані напої та кава;
  • продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
  • також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Джерело: Liga.Life