Орієнтовний час читання: 1 хвилина
Меблевою столицею України всі шанси має стати Рівне. Адже область забезпечує 62% загальноукраїнського виробництва фанери
Не раз доводиться чути про меблевий кластер Рівненщини. Що це таке та чому область позиціонує себе меблевою столицею України, роз’яснює начальник Рівненської ОВА Віталій КОВАЛЬ.
– Кілька років тому за ініціативи Рівненської ОВА та за підтримки Української асоціації меблевиків в області створили меблевий кластер. До нього увійшли провідні підприємства деревообробної та меблевої промисловості регіону. Ці галузі є одними з визначальних і найбільш високотехнологічних у господарському комплексі Рівненської області.
Ця високотехнологічність значною мірою пов’язана з тим, що власниками підприємств є відомі міжнародні компанії, які активно запроваджують у регіоні передові технології організації виробництва продукції. За останні роки для цього було залучено сотні мільйонів євроінвестицій.
Все це дозволило збільшити обсяги виробництва продукції з високою доданою вартістю та кількість нових робочих місць з гідними зарплатами.
– На цих підприємствах працюють тисячі мешканців Рівненщини, – зазначив Віталій Коваль. – Загалом 16% загальної кількості штатних працівників промислового комплексу Рівненщини. Тож Рівненська ОДА продовжує підтримувати меблевий кластер та шукати нових інвесторів для нашого регіону. Це одна з тих ніш в Україні, в якій активно зайнята Рівненська область. І її розвиток – серед наших економічних пріоритетів. Рівненщиною доведено: кластерна ініціатива працює».
Результат діяльності меблевого кластеру на сьогодні в цифрах:
- підприємства Рівненщини забезпечують 62% загальноукраїнського виробництва фанери;
- 43% – деревинностружкових плит;
- 72% – окремих видів меблів.
До речі, в структурі експорту з області питома вага деревообробної та меблевої промисловості становить 32,4%.
Зоряна ЖИЛЬЧУК
Читайте також: росіяни втретє за місяць скинули авіабомби на острів Зміїний
- Як правильно варити картоплю, щоб вона була максимально смачною та корисноюБільшість із нас кидає очищену картоплю в холодну воду і ставить на вогонь. Це найпоширеніший спосіб… і водночас той, який забирає найбільше смаку та вітамінів. Олег АнтонюкРедактор сайту «Сім днів» і журналіст стрічки новин. Працює з оперативною інформацією, готує новини…

контент-менеджерка та журналістка редакції «Сім днів». Працює з соціальними темами, історіями громад, матеріалами про дітей і молодь, а також готує публікації для проєкту «Вулиці Героїв».
Від 2016 року працює контент-менеджеркою соціальних мереж редакції. Має досвід роботи рекламним менеджером у газетах «Вісті Рівненщини» та «Панорама». Долучається до підготовки новин, авторських матеріалів і контенту для онлайн-платформ.

