fbpx
“Холодну юшку” родом з Рівненського Полісся подадуть у перелік НКС

“Холодну юшку” родом з Рівненського Полісся подадуть у перелік НКС

Діліться інформацією з друзями:

“Холодну юшку” запропонують у перелік нематеріальної культурної спадщини – спершу області, а потім і України.

Документально процес планують розпочати на початку 2025 року, розповіла очільниця Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська. ЇЇ чоловік Ярослав, до речі, є місцевим носієм традиції і з 2020 року займається популяризацією страви.

Побутує холодна юшка в Березнівській, Соснівській, Рокитнівській і Корецькій громадах, основними інгредієнтами страви є сушені гриби й риба, часто – оселедець. На Рівненському Поліссі юшка спершу була обрядовою стравою, бо готувалась на Святвечір. Зараз її часто готують і на весілля.

Популяризація цієї гастрономічної родзинки Рівненського Полісся триває. До прикладу, 13 жовтня у селі Зірне відбувся фестиваль “Холодна юшка у пана Малинського”, його провели у парку графа Емануеля Малинського — він був польсько-французьким аристократом і фактично його родині село Зірне завдячує своїм розвитком. Фестиваль мав і благодійну складову, на потреби ЗСУ зібрали 50 тисяч гривень.

До національного переліку НКС з Рівненщини наразі внесені такі традиції: виготовлення та гра на дудці-викрутці, наряджання могильних хрестів, приготування голубців із млинцями по-радивилівськи, бортництво, водіння Куста.

Джерело: Андрій Карауш

Читайте також: Понад тридцять музеїв при закладах освіти Рівненщини стали зразковими