fbpx
Нові монети “шаги”: коли й скільки це коштуватиме?

Нові монети “шаги”: коли й скільки це коштуватиме?

Діліться інформацією з друзями:

Нещодавно в Національному банку України заявили про наміри замінити копійки на шаги. В українському суспільстві наразі активно обговорюється ця ініціатива. Один із головних аргументів критиків – невиправдане зростання витрат на виготовлення нових монет. 

Директор Департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода в інтерв’ю “The Page” розповів щодо економічних аспектів цієї ініціативи.

Зараз, передбачувано, пропозиція НБУ активно дискутується. І серед аргументів «за» та «проти» деякі коментатори висловлюють занепокоєння, що зміна назви нібито обернеться мільйонними витратами для державного бюджету України.

За твердженням Олега Прохода, щороку на заміну зношених, зіпсованих грошей планується виготовлення нових. Ось і на 2025 рік заплановане карбування 20 млн монет. Наразі номіналом 50 копійок. Питання лише в тому, чи карбувати у 2025 знову радянські «копійки» чи українські «шаги»! Але якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів.

“Кошти на це заплановані у кошторисі операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору (БМД НБУ) на 2025 рік. Вони будуть витрачені на карбування цих 20 млн монет, бо існує реальна потреба їх замінити. Саме стільки старих, зіпсованих 50-копійчаних монет ми вилучили й маємо поповнити обіг. Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо в дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис «копійка» зміниться на «шаг» – це зроблять штатні фахівці БМД НБУ” – говорить Прохода.

За його словами, також не потрібно буде замінювати обладнання для виготовлення монет. Збережуться ті самі заготовки для виготовлення монет, вони матимуть таку ж масу, колір та інші характеристики. Відповідно і карбувальне обладнання не потрібно буде змінювати та навіть суттєво переналаштовувати.

“Отже, собівартість виготовлення монет залишиться без змін. Не буде і додаткових витрат на виведення з обігу копійок. Тому що, у разі ухвалення потрібних законодавчих змін, монети з назвою «копійка» не вилучатимуться з обігу. Монети «шаг» та «копійка» перебуватимуть в обігу одночасно. Громадянам не потрібно буде спеціально збирати, здавати, обмінювати одні на інші. Відповідно не виникатиме витрат, пов’язаних з одномоментним вилученням та утилізацією монет номіналом 50 копійок та виготовленням розмінних монет номіналом 50 шагів на їх заміну” – каже директор Департаменту грошового обігу.

Планується також і адаптаційний, період, протягом якого дозволятиметься паралельне використання найменувань «копійка» та «шаг» у програмних комплексах, під час ведення бухгалтерського обліку тощо. Таким чином і можливі витрати бізнесу на переналаштування програмного забезпечення, касової техніки будуть нівельованими, стверджує посадовець.

Отже, шаги будуть вводитися поступово у межах планового випуску. Це буде органічний непомітний процес, який не потребуватиме від громадян жодних додаткових змін.

Станом на 1 серпня 2024 року в обігу перебуває близько 1 мільярда 350 мільйонів розмінних монет номіналом 50 копійок, тому карбування 20 мільйонів штук на заміну частини з них аж ніяк не вплине на грошовий обіг. Крім того, це також не матиме впливу на інфляцію. Адже ніякого збільшення обсягів готівкових грошей в економіці не відбудеться.

Водночас повернення сучасній розмінній монеті України її давньої назви «шаг» назавжди закріпить національні традиції у номінуванні грошей та розірве будь-які зв’язки з ворожою російською грошовою системою, вважають в НБУ.

Читайте також: Навіщо вовки виють?