fbpx
Закладення першого кубу бетону блока №5 Хмельницької АЕС

На Хмельницькій АЕС розпочалось будівництво двох енергоблоків

Діліться інформацією з друзями:

11 квітня 2024 року Енергоатом розпочав проєкт зі зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС.

Про це повідомив очільник НАЕК “Енергоатом” на церемонії, яка відбулася 11 квітня на майданчику ХАЕС.

Оприлюднення інформації затримувалось з міркувань безпеки.

П’ятий блок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

На церемонії, у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка, Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк, голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна та виконавчого директора Westinghouse Electric Company Патріка Фрагмана було закладено перший куб бетону блока №5 Хмельницької АЕС (бетонування дренажного каналу для забезпечення стійкості греблі та забезпечення будівництва інфраструктури енергоблоків).

У церемонії взяли участь високі гості.

Очільник Міненерго наголосив, що АР 1000 – найсучасніша технологія, важливою особливістю якої є можливість маневрування.

«Особлива риса американської технології АР 1000 – можливість балансування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти», – зазначив Міністр.

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні.

Пані посол Бріджит Брінк наголосила, що США продовжать підтримку України у протистоянні російській агресії до перемоги у війні:

«Енергетична незалежність є життєво важливою для безпеки України, а ядерна енергетика забезпечує більше половини її потреб в електроенергії. Минулого тижня на Хмельницькій АЕС ми відзначили перший крок у будівництві 9 сучасних, безпечних ядерних реакторів, які замінять обладнання радянських часів”.

Після завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницький АЕС потужності станції перевищать навіть потужності окупованої росіянами Запорізької АЕС, яка на сьогодні є найбільшою в Європі.

Джерело: Енергоатом

Читайте також: Житло для переселенців на Рівненщині облаштовують безробітні