fbpx
Експерт: причини для зростання ціни до 50 грн на картоплю немає

Експерт: причини для зростання ціни до 50 грн на картоплю немає

Діліться інформацією з друзями:

Але і суттєвого зниження цін на картоплю від нинішніх, не буде. Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«По картоплі дійсно настільки сильно вплинула засуха, що суттєво зменшився врожай, у порівнянні з попереднім роком, і це було одним з факторів підняття ціни. Разом з тим ми бачимо, що вона на цьому рівні, 25 грн гуртова, 30 гривень роздрібна, вже 3-4 тижні тримається і не змінюється. Ми вважаємо, що вона і не буде далі змінюватися», – зазначив Висоцький.

Він пояснив, що в міру різних обставин, підстав для зростання ціни на картоплю до 50 гривень немає.

«Підстав, щоб була картопля по 50 гривень немає з декількох обставин. Перша – 25-30 гривень існуюча ціна вже є абсолютно достатня, щоб покривати собівартість навіть в умовах цього зменшення врожайності. Друга – це ціна, яка дозволяє імпортувати. В нас відкрита економіка, відкритий ринок, ми надлишки експортуємо, коли дефіцит – ми імпортуємо, це абсолютно нормально. І ми бачимо, що коли ціна дійшла до 25 гривень просто пішов імпорт картоплі з Польщі, з Прибалтики. Це незначні обсяги у порівнянні з нашим виробництвом, але цих декілька десятків тисяч тонн достатньо для того, щоб стабілізувати умовно спекулятивний ріст ціни і його зупинити», – наголосив він.

Водночас за словами Тараса Висоцького, зниження ціни на картоплю не буде, а ближче до весни її вартість може дещо зрости.

Джерело: Media Center Ukraine

Читайте також: З Державної податкової служби звільнились 16 посадовців з інвалідністю