fbpx
Поле

Думка експерта: земля наступного року подорожчає на 15-20%

Діліться інформацією з друзями:

У 2024 р. відкривається ринок землі для юридичних осіб. Одне з найпоширеніших на зараз питань — що буде з ринком землі в наступному році?

Про це пише Latifundist.com.

“Поява нових гравців на ринку означає появу додаткового попиту на земельні активи. Наслідки появи попиту однозначні — зростання ціни землі. Я особисто очікую в наступному році ріст не менше 15-20%. І це ще досить оптимістично…” — заявив Володимир Нагорний, керівник відділу земельних і майнових відносин МХП

На ціну вплинуть законодавчі зміни, а саме:

  • землю сільськогосподарського призначення зможуть купувати і юридичні особи, але які засновані на 100% виключно громадянами України;
  • максимальна площа — 10 тис. га (в т.ч. і для юросіб, і для фізосіб).

“Юрособа-власник має багато переваг у порівнянні із фізособою-власником: легше адміністрування, оптимальніші податки, простіший вихід інвестора і т.д. Також не забуваймо, що зазвичай за договором оренди орендар має переважне право на придбання земельної ділянки у власність. Тому це відкриє ще одне вікно можливостей для агровиробників, оскільки придбання власних орендованих земель збільшуватиме відповідним чином капіталізацію компаній” — додав Нагорний.

На думку експерта, якщо говорити про консолідацію на юрособі земель, які передаватимуться в подальшому в оренду орендарям, то є певні нюанси. Приблизно до площі в 300 га землю все ж таки буде ефективніше (з точки зору економічної вигоди) тримати у власності фізособи та отримувати відповідний дохід від оренди на фізика. Тому, очікувано, що якщо юрособи заходитимуть з метою купівлі землі — вони будуть скуповувати активніше та більші площі угідь ніж ті фізособи-інвестори, яких ми спостерігаємо сьогодні.

Читайте також: Поліція з допомогою ЗМІ та громадськості розшукала рідних неповнолітнього