fbpx
$11 млрд щороку на транзиті газу й нафти до Європи через Україну заробляє рф

$11 млрд щороку на транзиті газу й нафти до Європи через Україну заробляє рф

Діліться інформацією з друзями:

Україна досі транзитує російські нафту і газ до країн Європи, на чому країна агресора заробляє щорічно близько 11 млрд доларів.

Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна повідомив Сергій Макогон, генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» у 2019-2022 рр.

«Близько 6 мільярдів доларів росія заробляє на продажу нафти і 5 мільярдів на продажу газу транзитом через Україну. Навіщо ми це робимо – незрозуміло. Але я мав надію, що цей транзитний контракт по газу закінчиться в цьому році і фактично ми перестанемо це робити, тому що Європа вже готова жити без російського газу, частка якого зменшилася з 45% до 15%, а наш транзит взагалі складає лише 5% від загального імпорту Європейського Союзу. Тому Європа може впоратися без транзиту цього російського газу, а ми зможемо позбавити росію доходу в 5 мільярдів доларів щорічно», – пояснив Сергій Макогон.

Дехто часто пояснює, що газ, який транспортується через Україну це газ з Азербайджану, але це не так. Під виглядом азербайджанського газу через Україну може транспортуватися російський газ, каже Макогон.

«Наразі Азербайджан всього постачає в Європу 13 мільярдів кубометрів газу. І в нього немає вільного газу взагалі, щоб замістити ті 14 мільярдів кубометрів російського газу, які зараз йдуть через Україну. Тобто фактично їм треба подвоїти свій експорт в Європу, але такого газу в них немає. Тому фактично це буде та ж сама російська молекула газу, яка видобувається в Уренгої, але по документах нам будуть показувати, що це азербайджанський газ, хоча реально це буде російський газ. І росія, зрозуміло, продовжить заробляти свої 5 мільярдів доларів на цьому транзиті газу до Європи», – пояснив Сергій Макогон.

Одним з аргументів, який зустрічаємо в пресі, є те, що без транзиту газу, українська газотранспортна система стане металобрухтом.

“Я хотів би нагадати, що транзит вже зменшився на 90%. Наша система була побудована для транзиту 145 мільярдів кубічних метрів газу. Зараз транзитом іде лише 14, це 10%. І система працює, вона буде працювати, але в інших режимах. Ми маємо памʼятати, що в нас є власний видобуток газу, в нас є 20 мільярдів газу, який ми видобуваємо і тими газогонами, якими постачається транзит, йтиме в тому числі наш газ, який і зараз теж частково йде. Тому система буде працювати, жодного ризику, що наша система стане металобрухтом – немає», – підкреслив Сергій Макогон.

Читайте також: Три “Кинджали” запустила рф сьогодні по Хмельницькій області