fbpx

Чи варто їсти перед сном. Плюси та мінуси нічних перекусів – пояснення дієтологів

Діліться інформацією з друзями:

Перекуси перед сном – це одна із гастрономічних спокус. Проте задоволення псує думка про те, що їсти перед сном – це шкідлива звичка як для фігури, так і загального здоров’я.

Про це пише Ліга.net.

Експерти ресурсу Well+Good розібрались, чи дійсно не варто їсти пізно ввечері.

Дієтологиня Вітні Інглиш Табе стверджує, що час прийому їжі не має турбувати людину.

“Не має значення, коли саме ви споживаєте калорії. Вони мають однаковий енергетичний потенціал і вносять однаковий внесок у ваш загальний щоденний раціон”, – пояснює експертка.

Дієтологиня Тамар Самуельс додає, що перекус перед сном негативно вплине на контроль ваги, якщо він не входить в добову норму споживання калорій.

Також слід пам’ятати про рівень цукру в крові.

“Деякі люди мають низький рівень цукру в крові, що може спричинити напади паніки, занепокоєння та прискорений пульс. У такому випадку їжа перед сном може бути корисною для уникнення низького рівня цукру”, – стверджує Самуельс.

Для вагітних перекуси перед сном також допомагають регулювати рівень цукру. Окрім того, це може бути корисним у забезпеченні достатньої кількості калорій для дитини.

Натомість проблеми зі шлунково-кишковим трактом навпаки передбачають відмову від пізніх прийомів їжі.

“Наша травна система сповільнюється вночі. Адже внутрішні органи функціонують на основі циркадних ритмів. Якщо у вас гази, здуття живота, закреп, діарея або будь-які проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то відмовтесь від їжі за дві-чотири години до сну”, – радить Самуельс.

Людям із порушенням сну також варто відмовитись від перекусів пізно ввечері.

“Прийом їжі перед сном може спричинити його порушення. Їжа викликає вивільнення в організмі інсуліну, який діє на противагу гормону сну – мелатоніну. Якщо їсти занадто багато або прям перед сном, зменшиться вироблення мелатоніну в організмі та ускладниться процес засинання”, – пояснює Табе.

Дієтологиня радить таким людям їсти за дві-три години до сну для покращення його якості.

Окрім цього варто звернути на вибір продуктів: “Продукти з високим вмістом цукру та з низьким вмістом клітковини, такі як печиво, цукерки чи морозиво, збільшать рівень цукру в крові і вироблення інсуліну, тоді як продукти з високим вмістом жиру та рафінованих вуглеводів вироблятимуть менше реакцій на рівень цукру та інсуліну в крові”, – стверджує Табе.