Спаржа, або ж аспарагус, – достатньо новий продукт для українців, тож ми тільки починаємо звикати до її вишуканого смаку та ніжного аромату.
Про це пише Високий замок.
Втім, спаржа має не лише чудові смакові якості, але й безліч корисних властивостей.
Існує три різновиди спаржі: зелена, біла і фіолетова.
Зелена спаржа найпоширеніша, оскільки її врожай збирають цілий рік. Її можна їсти як термічно обробленою, так і сирою. У готовому вигляді зелена спаржа залишається хрусткою та пружною.
Біла спаржа — це сезонний овоч, його традиційно збирають із середини березня до середини червня, тож якщо ви хочете спробувати саме її — варто поспішити. Біла спаржа характеризується більш делікатним смаком, ніж зелена.
Фіолетова спаржа — це досить рідкісний різновид цього овоча. Вона має оригінальний, дещо гіркуватий смак. Під час термічної обробки фіолетовий колір перетворюється на зелений.
Спаржа — джерело вітамінів А, групи В, С, Е, К, а також важливих мікро і макроелементів — фолієвої кислоти, міді, марганцю, селену, калію тощо.
Водночас вона міститься зовсім небагато калорій, тому спаржа входить до складу багатьох дієт.
У нетрадиційній медицині спаржу використовують для профілактики та лікування хворіб серцево-судинної системи. Особливо вона корисна від високого тиску, адже здатна ефективно його понижувати.
Цьому сприяє речовина аспарагін, яка входить до її складу.
Спаржа, особливо фіолетова, це потужне джерело антоціанів, які мають антиоксидантні властивості.
Завдяки цьому овоч допомагає організму боротися з вільними радикалами, які можуть викликати онкологічні процеси.
Стародавні римляни присвячували спаржі цілі трактати! Вони особливо цінували цей овоч за те, що він здатен перетворювати депресивних людей на бадьорих і радісних.
Тож, якщо ви не в тонусі — сміливо вибирайте на обід гарнір зі спаржі.
Аспарагус — це натуральний афродизіак, тому страва з нього не завадить на столі під час романтичної вечері. Такий ефект досягається завдяки фолієвій кислоті та вітаміну В6, які посилюють збудження.
Крім того, до складу спаржі входить вітамін Е, який стимулює появу статевих гормонів як у чоловіків, так і у жінок.
Найкращим сніданком після веселої нічки стане порція свіжої спаржі.
Адже мінерали і амінокислоти в її складі полегшують симптоми похмілля та захищають клітини печінки від шкідливого впливу токсинів.
Обережно вживати спаржу треба тим, хто має такі хвороби:
– Схильність до алергії;
– Цистит;
– Простатит;
– Сечокам’яна хвороба;
– Виразка шлунку на стадії загострення.