Червоне м’ясо на дошці

Чому червоне м’ясо може бути небезпечним для здоров’я

Червоне м’ясо може підвищити ризик ранньої смерті – до такого висновку дійшли американські вчені після 16-річного дослідження. Вони проаналізували раціон понад пів мільйона людей і радять обмежити яловичину, свинину та баранину в щоденному харчуванні.

З віком харчування відіграє вирішальну роль у підтримці здоров’я та довголіття. Однак не всі продукти однаково безпечні для людей похилого віку. Вчені зі США провели масштабне дослідження та встановили, що один зі звичних видів м’яса може значно скоротити тривалість життя.

Фахівці Національного інституту раку США проаналізували дані майже 537 тисяч осіб у віці від 50 до 71 року. За їхнім раціоном і станом здоров’я спостерігали протягом 16 років. Усі учасники були розділені за рівнем споживання червоного та білого м’яса – щоб зрозуміти, як це впливає на можливість передчасної смерті.

Червоне м’ясо включало яловичину, свинину і баранину, а біле – курятину, індиче м’ясо і рибу.

За роки спостережень померли більше 128,5 тисячі учасників. Найчастіше причиною смерті ставали рак, інфаркт, інсульт і захворювання дихальної системи.

Дослідження показало: ризик смерті від восьми з дев’яти тяжких захворювань безпосередньо пов’язаний з кількістю червоного м’яса, що з’їдається. У людей, які частіше їли яловичину, свинину та баранину, ризик ранньої смерті був на 26% вище, ніж у тих, хто їв їх рідко. Єдина хвороба, не пов’язана з м’ясом, – хвороба Альцгеймера.

Вчені вважають, що шкода, пов’язана зі вмістом нітратів і гемового заліза розвитку хронічних захворювань.

Професор Джон Поттер з Університету Мессі (Нова Зеландія) підкреслив:

«Сучасний рівень споживання м’яса в розвинених країнах безпрецедентний. Його потрібно скоротити хоча б до однієї десятої від цього».

Медики рекомендують зменшити споживання червоного м’яса до мінімуму, замінити його курятиною, рибою, бобовими та овочами, а також стежити за балансом білків, щоб не страждати від їхнього дефіциту.

Що кажуть нові дослідження

Учені продовжують вивчати вплив червоного м’яса на здоров’я. І хоча більшість нових досліджень підтверджують, що його надмірне споживання може шкодити, є й важливі уточнення.

По-перше, найбільшу небезпеку становить оброблене м’ясо – ковбаси, сосиски, бекон, шинка. Саме воно найчастіше пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних хвороб і передчасної смерті.

Необроблене м’ясо (наприклад, звичайна варена яловичина чи свинина) вважається менш шкідливим. Деякі дані навіть свідчать, що його помірне споживання може не мати негативного впливу – особливо в людей із ослабленим здоров’ям або похилого віку.

Також важливо, що саме люди їдять замість м’яса. Найкраще – замінювати його рибою, птицею або рослинними джерелами білка (бобові, горіхи, цільнозернові).

Фахівці сходяться в одному: відмовлятися повністю не обов’язково, але скоротити кількість червоного м’яса – розумне рішення для збереження здоров’я.