fbpx
Молекула спирту.

25 лютого у світі відзначають День відкриття спирту

Діліться інформацією з друзями:

Щорічно 25 лютого відзначається досить незвичайне свято – День відкриття спирту, до речі це ще й негласне професійне свято медиків і хіміків.

Спирт вважають важливим і необхідним продуктом, оскільки на сьогодні він застосовується в багатьох сферах діяльності – медицині, харчовій, хімічній промисловості, косметології, а також як паливо.

Хмільні напої з вмістом етилового спирту відомі людству з глибокої давнини. Вважається, що не менше ніж за 8000 років до нашої ери люди були знайомі з дією фруктів, які перебродили, а пізніше за допомогою бродіння отримували хмільні напої, що містять етанол, з фруктів і меду.

Першими чистий спирт з вина виділили арабські хіміки в VI столітті, інформація про це міститься в записах перського алхіміка Ар-Разі. Існує також думка, що арабам перші перегонні апарати дісталися у спадок від греків, і ще Арістотель в IV столітті до н.е. проводив експерименти з конденсацією випарів різних рідин.

Алхіміки займаються дистиляцією.
Дві фігури працюють з однією з більш обґрунтованих практик алхімії: дистиляцією. Це химерне зображення дистиляційного апарату взято з “Liber de arte Distillandi de Compositis” Ієроніма Бруншвіга (Страсбург, 1512). Графіка з Вікіпедії.

Європейці добилися успіху в цій справі тільки в XI-XII століттях, навчившись виділяти спирт при бродінні. Вперше синтез етанолу дією сірчаної кислоти на етилен здійснив 1854 року французький хімік Марселен Бертло.

Росія отримала спирт в подарунок від генуезького посольства у 1386 році, яке привезло його з собою під назвою «аква віта» і презентувало великокняжому двору.

Для виробництва харчового спирту використовується картопля, зернові, цукровий буряк, цукор-сирець, топінамбур, виноград. Технічний спирт отримують з нафтопродуктів, деревини, відходів сільськогосподарських культур.

Самогонний апарат.
Старовинний український багатоступеневий дистилятор (самогонний апарат) в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в Переяславі-Хмельницькому (фото: Arne Hückelheim).

Необхідно зауважити, що зловживання цим продуктом призводить до тяжкого захворювання – алкоголізму. Так що, відзначайте свято з обережністю!

Читайте також: Щедрий урожай помідор забезпечить копійчаний розчин