fbpx
Тріумф і прикрі невдачі в Парижі

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі

Діліться інформацією з друзями:

Рівненські паралімпійці записали до свого активу шість медалей і рекорд Європи. Однак, як зізналися, сподівалися на кращий набуток трофеїв

На Паралімпійських іграх у Парижі команда України була представлена 140 спортсменами, з них 12 – з Рівненщини. Вони, зокрема, виступали в таких видах спорту, як дзюдо (спортсмени з вадами зору), легка атлетика (метання списа), параканое, стрільба з лука та волейбол сидячи. Як і на попередній Паралімпіаді, у столиці Франції тріумфували наші дзюдоїсти, які, виборовши три «золота» і дві «бронзи», посіли друге командне місце в медальному заліку. 

На найвищу сходинку п’єдесталу Паралімпійських ігор 2024 піднялися рівненські дзюдоїсти Наталія Ніколайчик (до 48 кг, клас J1), Анастасія Гарник (понад 70 кг, клас J1) та Олександр Назаренко (до 90 кг, клас J2).

Натомість Анжела Гаврисюк (до 57 кг, клас J1) і Давид Хорава (до 60 кг, клас J2) стали третіми. Відтак збірна України з дзюдо повторила найкращий результат за кількістю здобутих золотих медалей за останні 12 років: у Лондоні-2012 «синьо-жовті» також тричі посідали перше місце. А також значно покращили результат Токіо-2020: минулу Паралімпіаду національна команда завершила без золотих медалей.

Ще одну «бронзу» в Парижі виборов 36-річний веслувальник з Рівного Микола Синюк, який показав третій результат у фінальному запливі в байдарці-одиночці (клас KL2). Таким чином за роки незалежності України спортсмени Рівненського регіонального центру «Інваспорт» принесли в скарбничку країни 26 нагород різного гатунку. А саме: 7 золотих, 6 срібних і 13 бронзових нагород.

Здійснилася мрія її життя

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 1

Для 37-річної парадзюдоїстки Наталії Ніколайчик з Рівного – це вже треті Паралімпійські ігри в кар’єрі. На Іграх у Лондоні-2012 та Токіо-2020 виборола бронзові медалі змагань у вазі до 52 кг. Крім того, вона – дворазова чемпіонка світу (2014, 2022 роки) та Європи (2022, 2023) з дзюдо. На Паралімпіаді-2024 наша землячка перемогла у фінальному поєдинку японку Шізуку Хайнгай в одиночному турнірі серед жінок у вазі до 48 кг у класі J1.

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 2

У чвертьфіналі змагань у Парижі Наталія Ніколайчик була сильнішою за представницю Греції Емануелу Масуру, а в 1/2 фіналу рівнянка виграла сутичку в бразилійки Росіклейди Сілви де Андраде з рахунком 10:1. Цією перемогою Наталія забезпечила собі «золотий» фінал турніру та медалі Паралімпіади-2024.

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 3

Уже на першій хвилині вирішального протистояння з японкою Шізуку Хайнгай рівнянка виконала «ваза-арі» й повела в рахунку 1:0. На останній хвилині періоду Наталія Ніколайчик провела прийом на оцінку іппон, завдяки якому стала чемпіонкою Паралімпіади-2024, вигравши у фіналі з рахунком 11:0.

Після перемоги у своїй вагової категорії Наталія Ніколайчик ексклюзивно для Суспільне Спорт розповіла про відчуття після перемоги, турнірний шлях на Паралімпіаді, підготовку до Ігор і здобуття золотої медалі.

 «Неймовірні, не можу описати емоції словами, – зізналася Наталія. – Цей шлях дався мені дуже тяжко, бо були перед цим травми. Я звертала увагу трішки на це, але кожна наступна сутичка – це [як] переступити через себе. Кожна сутичка була тяжкою, кожна сутичка була вирішальною».

Зі слів паралімпійської чемпіонки, золота медаль була мрією всього її життя, ще з дитинства:

«Коли стала третьою на першій Паралімпіаді, я не зупинилася, йшла далі, бо хотіла «золото». Друга Паралімпіада – теж трішки не склалася, і я стала третьою. А на цій Паралімпіаді зробила все можливе та неможливе, щоб вибороти цю медаль».

 «Досі не вірю», – перші емоції після дебютного «золота»

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 4

А от рівненська дзюдоїстка Анастасія Гарник уперше в кар’єрі виграла «золото» на літніх Паралімпійських іграх – у Парижі тріумфувала в категорії понад 70 кг класу J1.

28-річна рівнянка вдруге брала участь у головних змаганнях чотириріччя. 2021 року в Токіо вона зупинилася за крок від нагороди – поступилася в «бронзовому» фіналі бразилійці Кароліні Кості.

Натомість у Франції наша дзюдоїстка виграла всі три свої поєдинки достроковим іппоном (у всіх – 10:0). Стартувала Анастасія з поєдинку проти представниці Узбекистану Ферузи Ергашевої, а до «золотого» фіналу потрапила завдяки перемозі над американкою Крістеллою Гарсією. У сутичці за медаль Гарник знову довелося зійтися з представницею Бразилії. Віцечемпіонку світу 2022 року Еріку Соагу Анастасія Гарник перемогла вже за пів хвилини на татамі.

 «Досі не вірю, що це зі мною відбувається, –  Анастасія Гарник поділилася емоціями Суспільне Спорт. – Мене переповнюють емоції. Звичайно, їхала за «золотом», але сказати, що планувала [перемогти] – ні. Просто хотіла виграти, бо в Токіо, на жаль, зупинилася за крок від медалі. Це був як матч-реванш. Щаслива, що саме так сталося».

На запитання «У чому секрет успіхів паралімпійської збірної України з дзюдо, Анастасія відповіла:

«Не хочу казати за всіх, бо дзюдо – це індивідуальний вид спорту. Наприклад, мені просто пощастило з тренером, і наш тандем привів до такого результату завдяки плідній праці. Завжди слухайте тренера: спортсмен без тренера, як і тренер без спортсмена, – ніхто. Має бути зв’язок».

В Олександра Назаренка – повний комплект паралімпійських медалей

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 5

На шляху до фіналу Паралімпіади-2024 в дзюдо 38-річний рівнянин Олександр Назаренко у ваговій категорії до 90 кг класу J2 здолав двох суперників: іппоном перемагав італійця Сімоне Канніццаро (11:0) та узбекистанця Давурхона Кароматова (10:0). Боротися за медаль найвищого ґатунку українцеві випало з чинним бронзовим призером Паралімпіади, французом Еліосом Латшуманаєю, який на домашніх Іграх також досі не поступався суперникам жодним балом.

Уже на першій хвилині Олександр Назаренко відкрив рахунок у сутичці, провівши кидок ваза-арі на один бал – 1:0. Невдовзі наш дзюдоїст заробив і перше попередження – отримав шідо на другій хвилині поєдинку. Наприкінці третьої хвилини рівнянину зарахували й друге шідо за пасивність. Третє покарання означало б для Олександра автоматичну поразку в сутичці.

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 6

Утім він відстояв мінімальну перемогу – 1:0 за підсумками п’яти хвилин сутички, на шляху до свого першого паралімпійського «золота»!

«До кінця сам не розумію, [як переміг], – розповів Олександр в коментарі для Суспільне Спорт. – Я думав, вони [французи] мене підтримують, так і вийшло. Не звертав уваги на них насправді. Але дуже шалені емоції насправді, не передати. Нав’язував [супернику] свою боротьбу. За швидкістю поступався, але, слава Богу, заробив оцінку [ваза-арі] і переміг завдяки їй».

Відтак за свою спортивну кар’єру Олександр Назаренко зібрав повний комплект паралімпійських медалей: «золото» Парижа-2024, «срібло» Токіо-2020 та «бронза» Ріо-2016 у вазі до 90 кг. Водночас він – чемпіон світу-2018, дворазовий бронзовий призер світових першостей. Також двічі вигравав «срібло» чемпіонатів Європи з дзюдо.

Анжела Гаврисюк: «Для мене як «золото» 

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 7

Для дзюдоїстки паралімпійської збірної України в класі J1 Анжели Гаврисюк змагання в Парижі стали дебютом на Паралімпійських іграх. До цього 26-річна рівнянка вже була бронзовою призеркою чемпіонату світу-2022, двічі виборювала нагороди чемпіонатів Європи: «золото» 2022 року та «срібло» 2023-го.

У матчі за третю сходинку п’єдесталу наша землячка іппоном здолала представницю Узбекистану Улжон Амрієву наприкінці другої хвилини сутички – 10:0. Для Анжели Гаврисюк цей поєдинок був уже третім у Парижі: у чвертьфіналі українка перемогла Альфію Тлеккабил з Казахстану (10:0), а от у наступному раунді мінімільно поступилася американці Ліані Мутії – 0:1. 

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 8

«Бронза» рівнянки – перша нагорода українських дзюдоїсток у вазі до 57 кг з 2016 року, коли в категорії тріумфувала Інна Черняк.

«Дуже задоволена своїм результатом. Для мене це перша Паралімпіада, і виграти «бронзу» – це гідно, для мене як «золото». Вважаю, що в такий час, коли в нас в Україні війна, кожен має гідно представляти державу на всіх міжнародних майданчиках, – розповіла дзюдоїстка в коментарі Суспільне Спорт після змагань. – Перша сутичка [з Тлеккабил] – було якось тяжко. Cутичку за вихід у фінал, на жаль, я програла, і вже зараз виборола «бронзу». Для мене це дуже важливо».

Проявив характер після стартової невдачі

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 9

Дзюдоїст з Рівного Давид Хорава, який виступає у класі J2 серед чоловіків до 60 кг, потрапив до «бронзового фіналу» Парампіади-2024 через втішну сутичку. Спершу на старті паралімпійських виступів рівнянин поступився представникові Алжиру Ісхаку Ульдкуадеру – 1:10. А у втішній сутичці Давид Хорава взяв гору над Йоганном Еррерою з Чилі (10:0 – іппон на 2 секунді зустрічі).

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 10
TOKYO, JAPAN – AUGUST 27: Namig Abasli of Team Azerbaijan (White) and Davyd Khorava of Ukraine (Blue) compete in the Men’s -66kg Judo Bronze Medal Contest on day 3 of the Tokyo 2020 Paralympic Games at Nippon Budokan on August 27, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Koki Nagahama/Getty Images)

За «бронзу» ж змагалися Давид Хорава і Лі Мін-дже (Південна Корея). Рівнянин провів першу результативну дію на 28 секунді – 1:0. Згодом Давид ще натиснув і врешті з перевагою 10:0 став бронзовим призером Паралімпіади-2024!

Для 36-річного Давида Хорави – це четверті Паралімпійські ігри в кар’єрі. На Іграх у Лондоні-2012 він взяв «золото», а в Ріо-2016 виборов бронзову медаль змагань у вазі до 66 кг. Крім того, він – двічі чемпіон світу (2010, 2022 роки) та Європи (2022, 2023) у парадзюдо.

Нагороду виборов на останніх метрах

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 11

У Парижі Україна здобула першу медаль Паралімпійських ігор у веслуванні на байдарках і каное. Її автором став 36-річний Микола Синюк з Рівненщини, що фінішував третім у фіналі байдарок-одиночок класу KL2.

Змагання з веслування на байдарках і каное останніми стартували на Паралімпійських іграх у Парижі. За підсумками першого змагального дня визначилися учасники «золотих» фіналів, тоді як решті спортсменів для цього потрібно було виступити в півфіналі.

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 12

Серед українців, які змагалася в півфіналі, – Микола Синюк. Срібний призер Ігор у Токіо-2020 показав другий результат у заїзді 1/2 фіналу, поступившись лише британцеві Девіду Філліпсону. Однак результату вистачило для проходу у фінал, який теж відбувся у другий змагальний день.

У фіналі Микола Синюк показав швидку реакцію на старті, але тривалий час був на четвертому місці. Проте на самому фініші українцеві вдалося вирвати медаль: випередив австрійця Менді Свободу лише на 0.02 секунди.

36-річний веслувальник з Рівненщини, що виступає в байдарці-одиночці (клас KL2).

Крім двох медалей Паралімпійських ігор, Микола Синюк двічі виборював «золото» на чемпіонатах світу на цій дистанції (2021, 2022 роки). Загалом на його рахунку п’ять нагород рівня чемпіонату світу в байдарці-одиночці.

Він – триразовий призер чемпіонатів Європи з веслування, у 2024 році став чемпіоном.

За крок до п’єдесталу

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 13

На жаль, ще одна рівненська дзюдоїстка Юлія Іваницька програла в бронзовому фіналі до 48 кілограмів у класі J2 на Паралімпійських іграх-2024.

Перед цим спортсменка з Рівного зазнала прикрої поразки в чвертьфіналі проти туркені Джахіде Еке з рахунком 0:1, але дуже впевнено перемогла індійку Кокілу 10:0 у втішній сутичці. У фіналі за бронзу рівнянка поступилася китаянці Лі Ліцін з рахунком 0:10 і, як результат, Юлія Іваницька, яка є чотириразовою бронзовою призеркою Паралімпійських ігор (2008-2020), цього разу опинилася за крок до п’єдесталу.

З новим рекордом, але без медалі

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 14

Паралегкоатлет Роман Новак з Рівного встановив у фіналі змагань з метання списа серед чоловіків у класі F64 на Паралімпіаді в Парижі новий рекорд Європи. Він на майже три метри покращив результат, який попередньо також належав йому. У 2023 році в Парижі Роман метнув спис на 58.42 м, утримуючи континентальний рекорд понад рік.

Для 35-річного рівнянина, який здобув «бронзу» в метанні списа у класі F64 на чемпіонаті світу 2019 року в Дубаї, це вже другі Паралімпійські ігри в кар’єрі. На змаганнях у Токіо-2020 Роман зайняв восьме місце у фіналі метання списа. У Парижі в цій легкоатлетичній дисципліні турнір почався одразу з фінальної частини. У метанні списа брало участь 10 спортсменів. За результатом заключного етапу Роман Новак став п’ятим у рейтингу з результатом 61.04 м, який підкорився українцю на четвертій спробі. Світовий рекордсмен у метанні списа Дулан Кодітувакку завершив змагання на другому місці з результатом 67.03 м. А от чемпіоном Паралімпійських ігор цьогоріч став індійський спортсмен SUMIT, який метнув списа на 70.59 м.

Після фіналу Роман Новак для Суспільне Спорт прокоментував оновлення рекорду Європи: «У принципі це найкращий мій результат. Задоволений, але можна було б і краще. Рекорд Європи, але хотілося б краще, – зауважив рівнянин. – Не знаю, може емоції завадили трішки, повний стадіон глядачів. Я вперше на таких змаганнях, де [багато] вболівальників. У Токіо взагалі був порожній стадіон, а тут цілий стадіон глядачів, які підтримували. Може, це завадило».

Не перші, але й не останні

Представниця Рівненського «Інваспорту» Наталія Лагутенко на XVII літніх Паралімпійських іграх через півфінальний заїзд кваліфікувалася до фіналу А, де розіграли медалі у веслуванні у  ва’а-одиночці (дистанція 200 м, клас VL3). У заключному заїзді наша паравеслувальниця показала час 1:00.99 хв і фінішувала на сьомому підсумковому місці.

Тріумф і прикрі невдачі в Парижі - фото 15

Не дотягнув до медалі й Василь Наумчук, який у змаганнях зі стрільба з лука (одиночний турнір, олімпійський лук) завершив боротьбу на етапі 1/8 фіналу. 

Без нагород залишилися також Андрій Сікальський та Юрій Ковальчук, які ввійшли до паралімпійської збірної України з волейболу сидячи. Українська команда невдало провела всі три матчі на груповому етапі – програла волейболістам Ірану (0:3), Німеччини (1:3), Бразилії (1:3). Натомість у матчі за 7-ме місце наші спортсмени обіграла команду Франції з рахунком 3:0. У підсумку українська збірна з волейболу сидячи посіла 7-ме місце серед 8 команд на Паралімпіаді.

Василь БУСЬКО. За матеріалами Суспільне Спорт.

  • Три села перейменували на Рівненщині
    На Рівненщині, у Дубенському районі, декомунізували та дерусифікували три села. 19 вересня Верховна Рада України підтримала пропозиції органів місцевого самоврядування та рекомендації Український інститут національної пам’яті, а також Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів, назви…

Читайте також: Баскетбольний клуб “Рівне” підписав американського легіонера