fbpx

Тренер з Рівного готує своїх вихованців не лише до змагань, а й до життя

Діліться інформацією з друзями:

Гурток «Дзюдо» на чолі з тренером-викладачем Ігорем Котом функціонує на базі Рівненської ЗОШ №23 уже майже десять років.

Створивши під егідою міського управління освіти та дирекції навчального закладу громадську організацію «Військово-спортивний центр імені воїна-інтернаціоналіста Миколи Веремчука», тут облаштували базу для занять дзюдо та самбо.

А вже у вересні 2021 року за підтримки міського голови Рівного Олександра Третяка була заснована Громадська організація «Рівненська міська федерація дзюдо та боротьби самбо».

Нині ж (завдяки успішним виступам вихованців Ігоря Кота на різних престижних змаганнях) про гурток «Дзюдо» знають далеко за межами Рівненщини. До слова, лише за останній рік дзюдоїсти «Військово-спортивного центру імені Миколи Веремчука» виступили у низці всеукраїнських та відкритих турнірів, здобули численні перемоги, отримали кубки, медалі, грамоти та призи.

Так, на чемпіонаті Рівненської області з дзюдо серед кадетів до 18 років спортсмени, яких дев’ять років тренує Ігор Володимирович, здобули золоту, срібну та 2 бронзові медалі. Відтак Данило Матвійчук, Владислав Костюк, Максим Корнійчук і Владислав Салах були допущені до участі в Кубку України з дзюдо. Вдало виступили на Всеукраїнському турнірі серед юнаків у м. Луцьку, присвяченому Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, дзюдоїсти Олексій Савчук і Борис Кочубей, які у своїх вікових категоріях вибороли срібні медалі. Водночас на цих же змаганнях серед юнаків з боротьби самбо Олексій Савчук здобув золоту, Борис Кочубей – срібну, а Владислав Крутій і Владислав Ткач – бронзові медалі. У травні 2021 року вихованці «Військово-спортивного центру імені Миколи Веремчука» взяли участь у Всеукраїнському турнірі з дзюдо СК «Отаман» серед юнаків 2010, 2011, 2012 р. н. у Луцьку, де завоювали 3 золоті (Іван Пшебільський, Тимофій Брожик, Роман Шандрук), 2 срібні (Євген Войтко, Артем Савчук) та 2 бронзові нагороди (Ілля Коваль, Владислав Матвіюк). А Владислав Ткач посів третє місце у Львові на Відкритому всеукраїнському турнірі з дзюдо серед юнаків «LION JUDO CUP».

З трофеями рівненські дзюдоїсти повернулися з відкритого 10-го Всеукраїнського турніру з дзюдо «Кубок Шацьких озер» серед юнаків, який відбувся у червні 2021 року у Шацьку. Зокрема, привезли додому 2 золоті (Борис Кочубей, Артем Савчук) і 2 бронзові медалі (Ігор Стецюк, Владислав Кузло). А Владислав Костюк торік став переможцем ХІХ Всеукраїнського турніру з дзюдо пам’яті загиблих воїнів-афганців, інтернаціоналістів серед чоловіків та жінок. Вихованці ГО «Рівненська міська федерація дзюдо та боротьби самбо» гідно представили Рівне в Луцьку, де 27 листопада 2021 року відбувся турнір із дзюдо серед юнаків пам’яті майстра спорту України Дем’яна Усіка. Зокрема, Роман Шандрук і Артем Савчук вибороли золоті, а Владислав Ткач – бронзову нагороду.

Особливо успішним для вихованців Ігоря Кота видався кінець минулого року. На початку грудня на Всеукраїнському турнірі з дзюдо «NOVATOR CUP 2021» у м. Хмельницькому, в якому брали участь команди з майже усіх міст України, а також спортсмени з Румунії та Молдови, Олексій Савчук здобув звання чемпіона у ваговій категорії 34 кг. Натомість на Відкритому чемпіонаті «ДЮСШ №2 Луцької міської ради» та СК «Отаман» з дзюдо серед юнаків та дівчат, де 12 грудня змагалися команди Волині та Рівненщини, спортсмени «ВСЦ ім. М. Веремчука» вибороли 5 золотих (Ілля Коваль, Артем Савчук, Тимофій Брожик, Максим Леонтьєв, Анна Гуц), срібну (Ігор Стецюк) та 2 бронзових медалі (Кирило Гончук, Савіль Байрамова). Ще три бронзові медалі (Ілля Коваль, Назар Трофимчук, Артем Савчук) рівняни привезли зі Львова, де 25 грудня пройшов турнірі з дзюдо «Real Judo Cup».

Крім постійних тренувань та змагань юні спортсмени торік мали можливість відвідати майстер-клас та оздоровитися. Зокрема у липні 2021 року вони відвідали майстер-клас за участю титулованого дзюдоїста, дворазового призера Олімпійських ігор, заслуженого майстра спорту України, володаря ІV дана з дзюдо Романа Гонтюка. А у серпні дзюдоїсти побували на спортивно-тренувальному зборі у смт Шацьк, де відпочивали і водночас удосконалювали свої навички.

Без найменшого сумніву визнаємо, що успішні виступи юних рівненських дзюдоїстів і самбістів – це результат копіткої роботи тренера, який культивує індивідуальний підхід до підготовки кожного спортсмена. А про високу кваліфікацію Ігоря Кота свідчить бодай те, що він атестований міським управлінням освіти наставник, якому позаторік присвоїли педагогічне звання «Керівник гуртка – методист». У 2019 році Ігор Володимирович підготував методичну розробку «Популяризація дзюдо як олімпійського виду спорту серед учнівської молоді», яку схвалила науково-методична рада Рівненського обласного інституту педагогічної освіти. А в 2020-му він розробив навчальну програму з позашкільної освіти з фізкультурно-спортивного напряму дзюдо. На особливу увагу заслуговує гімнастичний зал ЗОШ №23, обладнанню якого спільними зусиллями з ГО «Рівненська міська спілка ветеранів Афганістану» та міського управління освіти Ігор Кот присвятив два роки свого життя.

За одинадцять років педагогічної діяльності Ігор Володимирович не раз отримував подяки та почесні грамоти від міського голови Рівного, міського управління освіти та адміністрації ЗОШ №23 за багаторічну тренерську працю, професіоналізм та підготовку юних спортсменів. Для своїх вихованців він став не лише наставником і порадником, а й прикладом самовідданого служіння улюбленій справі.

Василь Бусько