fbpx
Єдина представниця України на Чемпіонат світу з фрідайвінгу вразила результатом

Єдина представниця України на Чемпіонат світу з фрідайвінгу вразила результатом

Діліться інформацією з друзями:

Катерина Садурська стала першою жінкою у світі, яка занурилась на глибину 80 метрів без кисню і ласт і встановила абсолютний рекорд.

Лише на затримці дихання українська спортсменка пірнула на недосяжну жінкам дотепер глибину – 80 метрів! Це новий абсолютний рекорд у дисципліні CNF (занурення без ласт). 

Садурська оновила власний рекорд

Попередній світовий рекорд – 78 метрів також належав Катерині. 

8-й Чемпіонат світу з фрідайвінгу 2024 CMAS стартував 2 жовтня в Каламаті, Греція. Єдиною представницею з України стала Катерина Садурська. 

У попередні дні змагань фрідайверка здійснила неймовірне занурення по тросу і стала втретє чемпіонкою світу в цій дисципліні з результатом 95 метра. 

А ще встановила новий національний рекорд – занурилась на 103 метри з моноластою. Для порівняння символ Києва Батьківщина-Мати на один метр менша (102 м).

Єдина представниця України на Чемпіонат світу з фрідайвінгу вразила результатом - фото 1

Катерина Садурська розповіла, що змагання проводяться в Середземному морі, де температура води була значно нижча, ніж під час її підготовки – лише 24 градуси на поверхні, що суттєво ускладнює процес занурення. 

  • Перший змагальний день серед жінок був запланований на 5 жовтня, але через погодні умови його перенесли на 6. В цей день я пірнала з моноластою. Це було моє найглибше занурення та абсолютний рекорд для України – 103 м, – розповідає Катерина. 

Катерина Садурська перша жінка у світі, яка досягла такої глибини

Катя стала першою українкою, яка досягла такої глибини, оновивши попередній рекорд Наталії Жаркової – 102 метри. 

А у дисципліні “вільне занурення по тросу”, де важливу роль відіграє обладнання та підготовка, Катерина не мала можливості протестувати сетап (стартову конструкцію) перед початком змагань. У спортсменів  було лише одне офіційне тренування, під час якого спортсменка робила іншу дисципліну. Це додало непередбачуваності в процес її занурення. Однак, українка показала блискучий результат занурення на 95 метрів та золота медаль третій рік поспіль. 

10 жовтня, попри психологічний тиск і велику відповідальність на ЧС, а також втому від попередніх занурень, Катерина ризикнула та встановила новий абсолютний світовий рекорд — 80 метрів у дисципліні CNF (занурення без ласт).

Головне завдання на цих змаганнях – гідно представити Україну. Це можливість нагадати світові, що війна в нашій країні триває і що ми готові боротися, але нам потрібна підтримка. А друга, не менш важлива частина місії,  – нагадати українцям, що ми неймовірна нація з величезним потенціалом і нам є, що показати світові”, – зазначила Катерина після перемоги. 

  • В Острозькій академії відновлює роботу підземна мистецька галерея
    Наступного тижня, 22 жовтня, підземна мистецька галерея Національного університету «Острозька академія» відкриє свої двері для відвідувачів після тривалої паузи, спричиненої повномасштабною війною. Першою подією стане просвітницька виставка під назвою «Острозька академія: образи та контексти», яка розповість про історію університету в…

Читайте також: Першість з пара-паверліфтингу на Чемпіонаті світу в Казахстані здобуває Україна