Кутя на столі.

Як приготувати класичну кутю до різдвяного столу: покроковий рецепт

Олег Антонюк
Олег Антонюк 20.12.2025, 20:01

Наближається Святвечір, а отже, час готуватися варити кутю. Кутя – головна страва на різдвяному столі, і саме з неї зазвичай розпочинається святкова вечеря. Ось перевірений класичний рецепт приготування куті, який допоможе зберегти традиції та створити неповторну атмосферу свята.

Про це пише ТСН.

Складники:

  • 200 г пшениці
  • 100 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г волоських горіхів
  • 2 столові ложки цукру
  • мед
  • узвар
  • вода
  • сіль

Приготування

Крок 1: Підготовка пшениці Промиту пшеницю замочити на кілька годин, після чого відварити до готовності у підсоленій воді, заливаючи зерно водою із розрахунку 1:2.

Крок 2: Обробка маку За допомогою дрібного сита промити мак, залити окропом, проварити близько 15 хвилин, відцідити й ретельно розтерти до появи молочка. Потім додати цукор і розтерти до повного його розчинення.

Крок 3: Підготовка родзинок Родзинки промити й запарити гарячою водою на 10 хвилин.

Крок 4: Подрібнення горіхів Волоські горіхи подрібнити на маленькі шматочки.

Крок 5: З’єднання інгредієнтів Підготовлені продукти з’єднати й залити узваром, попередньо розчинивши в ньому мед.

На замітку

Консистенція: Кількість узвару і меду в куті регулюйте на смак. У деяких місцевостях кутю подають майже сухою, як кашу, а в деяких її подають із великою кількістю рідкої складової, як густий суп.

Замість узвару: Якщо ви не встигли зварити узвар, залийте кутю підсолодженою водою.

Альтернативні крупи: Традиційно кутю варять із пшениці, але останнім часом її почали замінювати перловою крупою, булгуром та рисом.

Спрощення процесу: Раніше мак розтирали за допомогою ступки й маточки, але зараз можна полегшити цей процес, двічі пропустивши мак через м’ясорубку з дрібною решіткою або скориставшись блендером чи кавомолкою.

Додаткові інгредієнти: Крім родзинок, до куті можна додати подрібнену курагу, чорнослив, сушену вишню, в’ялену журавлину, попередньо розпаривши їх.

Особливий смак: Якщо хочете надати куті особливого смаку, попередньо просмажте на пательні волоські горіхи й додайте фундук.

Приготування куті – це не просто кулінарний процес, а важлива частина різдвяних традицій, яка об’єднує родину та наповнює оселю святковою атмосферою. Смачного Святвечора!