fbpx
Чому таблетки від тиску треба приймати щодня

Чому таблетки від тиску треба приймати щодня

Діліться інформацією з друзями:

Якщо тиск «скаче» – то підвищується, то падає, – ви повинні постійно спостерігатися в лікаря, тому що такі стрибки дуже погано позначаються на судинах.

Запитання читача:

– Мені 76 років. У мене приблизно раз на місяць тиск сильно підвищується, і я не можу його збити таблетками. А коли приїжджають лікарі «швидкої», вони збивають – роблять уколи. Пропонують лягти до лікарні, а я відмовляюсь.

– Ви постійно приймаєте ліки від тиску?

– Ні. Тільки коли погано почуваюся.

– Це неправильно і небезпечно. Якщо тиск «скаче» – то підвищується, то падає, – ви повинні постійно спостерігатися в лікаря, тому що такі стрибки дуже погано позначаються на судинах. Коли схема підібрана, приймати ліки треба щодня, щоб тиск не підвищувався раз на місяць, інакше все може закінчитися інфарктом або інсультом. Виклик «швидкої» – це не вихід. За програмою «Доступні ліки» препарати можна отримувати безкоштовно або купувати за мінімальною ціною. Ваш кардіолог вам усе це докладно пояснить.

До речі, в кожного має бути не лише термометр для вимірювання температури тіла, а й тонометр для вимірювання тиску. Вміти це робити треба всім членам сім’ї. Деякі люди ведуть щоденник тиску, який допоможе лікареві підібрати ефективну схему лікування, скоригувати її. І тоді «швидку» викликати не доведеться.

– А який тонометр краще купити?

– Той, яким вам зручно користуватися. Але помічено, що автоматичні показники не завжди збігаються з тими, які показує напівавтоматичний або стандартний механічний. Перед тим як почати вимірювати тиск, треба виконати всі інструкції: правильно накласти манжету, спокійно посидіти протягом п’яти-десяти хвилин, розмістити руку в певному положенні.

І ще: тонометр – це медичний прилад, і періодично необхідно робити його перевірку. Буває так: ми приїжджаємо на виклик, пацієнт каже, що тиск у нього 220/120, а почувається нормально. Коли лікар вимірює тиск, він виявляється в нормі – просто тонометр у людини несправний.

Анатолій ВЕРШИГОРА, лікар екстреної медичної допомоги

  • Розшук: біля озера на Рівненщині зловмисник застрелив чоловіка
    В Рівненській області, відповідно до наказу начальника Головного управління, введено спеціальну поліцейську операцію. Нападник може мати при собі зброю Повідомлення про стрільбу поблизу села Вовчиці, біля місцевого озера надійшло до поліції вчора, 30 червня, близько 20:30

Читайте також: Метеозалежність. Як боротись з перепадами температури й тиску