fbpx

Вакцину від COVID-19 хочуть продавати за ціною, нижче ринкової

Діліться інформацією з друзями:

Компанія BioNTech, яка працює над вакциною разом із Pfizer, планує встановити ціну за препарат нижчою за її ринкову вартість, а також змінювати її ціну залежно від країни та регіону. Проте найближчим часом вакцину не почнуть продавати.Про це повідомляє Reuters.

Проміжні результати третьої масштабної фази випробувань вакцини від Pfizer та BioNTech показують, що її ефективність — понад 90%.

Голова стратегічного відділу BioNTech Раян Річардсон заявив, що компанія буде встановлювати ціну залежно від регіону та фіксуватиме її на рівні, нижче за ринковий. Таким чином вони хочуть забезпечити доступ до вакцини в усьому світі.

Однак, перед тим, як використовувати вакцину для масового використання, її мають затвердити регуляторні органи. Там раніше заявляли, що готові затвердити вакцину навіть з ефективністю всього 50%, що дозволить захистити половину тих, хто її отримає.

Дослідники BioNTech і Pfizer повідомили про 94 випадки інфікування серед 43 538 учасників дослідження (усіх, включно з вакцинованими і тими, хто отримав плацебо). Зважаючи на це, можна говорити про понад 90% ефективності вакцини на сьомий день після введення другої дози. Її випробування продовжуватимуть до того часу, поки не зареєструють 164 підтверджених випадки інфікування. Відтак є ймовірність, що рівень ефективності зміниться.

Науковці представили лише проміжні результати досліджень, лише після остаточних результатів можна говорити про її затвердження регулятором і постачання для використання

На те, наскільки буде доступною ця вакцина, також впливають умови її зберігання. Її необхідно зберігати при температурі -70 градусів Цельсія, щоб вона не зіпсувалася. Це стане проблемою під час її транспортування та зберігання навіть у лікарнях у великих містах, де не завжди є холодильники, які триматимуть таку температуру.

У Pfizer пропонують перевозити вакцину у спеціальних контейнерах із сухим льодом, який зможе утримувати потрібну температуру до 10 днів. За температури -70 градусів Цельсія препарат можна буде зберігати до 6 місяців, а за температури 2-8 градусів — до 5 днів. Науковці працюють над тим, щоб полегшити умови її зберігання.