fbpx
Успішна адаптація переміщених людей гарантує розвиток Рівненської громади 

Успішна адаптація переміщених людей гарантує розвиток Рівненської громади 

Діліться інформацією з друзями:

Рівне вперше приймає проєкт Програми інтеграції ВПО. У Рівному 25 червня відбувся прес сніданок. Це був завершальний захід в рамках проєкту “Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне”

На Прес сніданку представникам ЗМІ, місцевій владі та громадським діячам було презентовано мету, завдання, проведені заходи та досягнення проєкту. 

Створення документа

Створення громадськістю документа – «Проєкт міської цільової програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду». Цей документ є результатом спільної роботи активних ВПО Рівного, експертів ГО “Експертний центр з прав людини”, представників Координаційної Ради ВПО м. Рівне, депутатів, виконавчих органів Рівненської міської ради, неурядових організацій та місцевих жителів.

Успішна адаптація переміщених людей гарантує розвиток Рівненської громади  - фото 1
Марина Павлюченко, координатор проєкту.

Від 14 березня у Рівному Громадська організація «Експертний центр з прав людини» у тісній співпраці з Координаційною Радою з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради впроваджували проєкт “Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне” в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США.

Його кінцевим результатом стало створення проєкту міської цільової Програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду, затвердження якої сприятиме успішній адаптації переміщених людей та розвитку громади в цілому. Програма інтеграції ВПО є стратегічно важливим кроком для створення успішної та інклюзивної громади, в якій ефективно вирішують сучасні виклики та забезпечують гідне життя усіх своїх мешканців.

Етапи створення проєкту зазначеної Програми:

1. Проведення дослідження – онлайн/офлайн опитування цільової групи – чоловіків та жінок віком 30 + зі статусом ВПО, які проживають у Рівному. Завдяки проведеному дослідженню визначено види допомоги та послуг, гарантованих державою, доступ до яких викликає проблеми у ВПО. Причини, які на думку ВПО призвели до порушення їхніх прав на отримання гарантованих державою допомоги й послуг. Умови, за яких ВПО (чоловіки та жінки віком 30+) можуть розглянути можливість постійного проживання на території громади міста Рівне.

2. Перша адвокаційна зустріч з метою обговорення отриманих результатів дослідження та напрацювання пропозицій/механізмів їх вирішення на рівні громади міста Рівне.

На заході обговорювались основні виклики, з якими стикаються ВПО у Рівному та висловлювались щодо конкретних пропозицій і механізмів їх вирішення на рівні громади. Під час діалогу учасники обмінювалися ідеями та практичними рекомендаціями, які можуть допомогти у розв’язанні проблем з доступом до медичного обслуговування, освіти, житла, працевлаштування та соціальної підтримки. Було напрацьовано Дорожню карту, яка стала основою для розроблення цільової Програми.

3. Друга адвокаційна зустріч з метою створення проєкту міської цільової Програми інтеграції ВПО у громаду міста Рівне на основі попередніх пропозицій.                                                    

Завдяки застосуванню методу фасилітації під час проведення заходу було залучено всіх учасників до обговорень і напрацювань нових ідей та планів щодо проєкту Програми. Результати групової роботи було висвітлено шляхом представлення висновків, які обговорювались та уточнювались іншими учасниками.

4. Круглий стіл «Інтеграція ВПО у громаду міста Рівне як запорука розвитку громади» з обговорення попередньо напрацьованого проєкту міської цільової Програми інтеграції ВПО у громаду міста Рівне.

Понад 40 людей взяли участь  в цьому заході. Серед них депутатки Рівненської міської ради Тамара Тимощук, Наталія Майорова, Світлана Марчук, Катерина Марчук, Олена Хотенко, Олександра Коваленко. Вони схвально говорили про пророблену громадськими активістами роботу, висловлювали захоплення ініціативністю та активністю тих, хто долучився до створення проєкту Програми. Також надавали пропозиції та уточнення, обіцяли подальшу підтримку у просуванні його на розгляд Рівненською міською радою.

5. Прессніданок. Був проведений з метою привернення уваги та інформування  цільової групи та мешканців Рівного в цілому про створений проєкту міської цільової Програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду.

Передача проєкту

Успішна адаптація переміщених людей гарантує розвиток Рівненської громади  - фото 2
Олена Петрик отримала проєкт Програми від Богдана Дужика

Публічно був  вручений проєкт Програми Олені Петрик директорці Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради. Вона передала вітання від в.о. мера міста Віктор Шакирзяна та підкреслила, що проєкт міської цільової програми створений завдяки ініціативності, активності та наполегливості громадських активістів. Це сталося вперше в історії міста Рівне. Очолюваний нею Департамент візьме його на опрацювання й сприятиме його затвердженню. Пані Олена наголосила, що саме ця програма втілюватиметься в життя завдяки та при участі внутрішньопереміщених осіб. “Не робіть для нас без нас” – це прохання переказала очільниця Департаменту від переселенців всім присутнім. Тобто перед втіленням у життя будь-яких проєктів їх варто обговорити з тими, на кого вони розраховані. В цьому випадку ВПО.

 Депутати Рівненської міської ради присутні на прес сніданку гарантували висвітлення подальших кроків по її затвердженню на сесії Рівнеради.  

Керівник центру “Я Маріуполь.Рівне” Богдан Дужик подякував представникам Координаційної Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради за пророблену роботу. Зокрема Марині Павлюченко за координацію та організацію.

Успішна адаптація переміщених людей гарантує розвиток Рівненської громади  - фото 3

Геннадій Нікіша заступник керівника Координаційної ради поділився своїми враженнями від роботи над проєктом та виказав захоплення.

“Я отримав кайф від роботи. І нарешті вперше з 2014 року побачив, що справа рухається”.

Прес сніданок був завершальним етапом проєкту. А далі триватиме робота по його втіленню. Рівне вперше приймає проєкт Програми інтеграції ВПО.

  • 13 культурних пам’яток Рівненщини перебувають у незадовільному стані
    Такого висновку дійшла комісія Мінкульту після завершення перевірку стану національних пам’яток на Рівненщині. 22 квітня на Рівненщині працювала профільна комісія Міністерства культури та інформаційної політики України. До її складу увійшли урядовці, правоохоронці, представники профільних міністерств, а також Рівненських обласної ради…

Читайте також: Національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО стартує у Рівному