fbpx
У першому кварталі 2024 року в 369 населених пунктах України виявлені тварини хворі на сказ

У першому кварталі 2024 року в 369 населених пунктах України виявлені тварини хворі на сказ

Діліться інформацією з друзями:

Станом на перший квартал поточного року в 369 населених пунктах країни були виявлені тварини хворі на сказ. Водночас в той же період 2023 року кількість населених пунктів, де були виявлені хворі на сказ тварини, становила 190.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив Сергій Ткачук, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«Серед тварин, станом за перший квартал в нас виявлено 369 населених пунктів, де підтверджені тварини, які хворіли на сказ. Якщо порівняти, то за перший квартал 2023 року було 190 таких населених пунктів, а сумарно за рік було понад 1000 таких населених пунктів, де повністю підтверджено, що тварина, з якою контактували, хвора на сказ», – повідомив Сергій Ткачук.

Минулого року була одна жертва сказу в Україні

Сказ є гострою заразною інфекційною хворобою, яка, у випадку інфікування вірусом, призводить до летальних наслідків. Зараз реєструються випадки захворювання в і смертей через сказ у в 150 країнах світу, зокрема і в Україні.

«У нас був один смертельний випадок минулого року, ми точно також маємо один смертельний випадок по статистиці в 2024 році», – повідомив Ігор Кузін, заступник міністра, головний державний санітарний лікар України.

За його словами, в середньому за рік 22 тисячам громадян призначається антирабічна допомога.

Кількість жертв сказу у світі

Майже кожні 9 хвилин у світі помирає одна людина, через укуси тварин, зокрема собак. 40% всіх цих смертей – серед дітей віком до 15 років.

Як розповів доктор Арон Арегей, виконуючий обов’язки Керівника програм громадського здоров’я ВООЗ в Україні:

«По всьому світу щорічно понад 59 тисяч смертей серед людей стається за рік зазвичай через укуси собак. По факту, кожні 9 хвилин у світі помирає одна людина, і 40% всіх цих смертей – серед дітей до 15 років. Бо відомо, що багато собак та інших домашніх тварин мають більший контакт з дитиною, ніж з батьками. І ось чому група ризику саме діти, коли ми розглядаємо сказ».

Протидія сказу в Україні

Наразі в Україні є понад 50 тисяч доз вакцини для надання антирабічної допомоги. Згодом кількість наявної вакцини ще збільшиться, повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він також додав, що в найближчий місяць очікується дозакупівля вакцини з боку державного підприємства «Медичні закупівлі України». Таким чином, пояснив він, антирабічної вакцини вистачить до квітня наступного року.

«Станом на зараз 50 тисяч доз розвезено, це гуманітарна поставка за рахунок наших партнерів, Всесвітньої організації охорони здоров’я. І в найближчий місяць ми очікуємо дозакупівлю з боку державного підприємства «Медичні закупівлі України». Цієї поставки нам вистачить до квітня 2025 року з певним резервом. Це такі міксовані бюджети, але кількість достатня для того, щоб надавати медичну допомогу всім», – додав Ігор Кузін.

Читайте також: Довідка про несудимість при взятті на військовий облік чи оновленні даних не вимагається – МВС