Кабінет Міністрів України затвердив оновлені норми харчування у закладах загальної середньої та дошкільної освіти. Зміни враховують фізіологічні потреби дітей, сучасні виклики безпеки та умови воєнного стану.
Серед головних нововведень:
- оновлені норми споживання основних продуктів;
- уточнені вимоги до сезонного чотиритижневого меню;
- розширений перелік продуктів (овочі, злакові, бобові);
- дозволено включати перші страви до обідів;
- введені окремі норми для дітей із лактазною недостатністю — безлактозне молоко.
Одним із важливих пунктів є організація харчування під час перебування дітей, педагогів і працівників у захисних укриттях. Заклади освіти можуть формувати запаси води та продуктів тривалого зберігання — щонайменше на 48 годин автономного перебування. Якщо приготування гарячих страв неможливе, дозволено використовувати готові охолоджені страви або буфетну продукцію.
На Рівненщині триває модернізація шкільних їдалень — нині оновлюють харчоблоки у Рокитнівській, Радивилівській, Здолбунівській та Вирівській громадах. До кінця року завершать капітальні ремонти. Крім того, заплановане оновлення ще чотирьох об’єктів — одного у Дубні та трьох у Сарненській громаді.
Реформа шкільного харчування ініційована першою леді Оленою Зеленською і впроваджується поетапно у всіх регіонах.
Джерело: Сергій Подолін
Читайте також:Вараш підписав Меморандум про співпрацю з Рівненським природним заповідником