fbpx
Десятки українських чоловіків призовного віку зібралися в польському підрозділі ДП "Документ" і влаштували скандал.

Польща готова допомогти повернути в Україну чоловіків призовного віку. Литва думає про це

Діліться інформацією з друзями:

Польща готова допомогти Україні повернути громадян-чоловіків призовного віку і таким чином допомогти їй у війні проти Росії, заявив 24 квітня міністр оборони Владислав Косиняк-Камиш.

Про це пише Reuters.

24 квітня український уряд оголосив нові правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть видаватися лише всередині країни, а не в закордонних дипломатичних представництвах.

Як результат, чоловіки віком від 18 до 59 років, які перебувають за кордоном, не зможуть поновити паспорти, що закінчуються, або отримати нові.

У минулому Польща пропонувала допомогти Україні повернути військовозобов’язаних, щоб вони виконували свої громадянські зобов’язання, заявив Косіняк-Каміш в інтерв’ю для телебачення Polsat News.

“Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українців у готелях та кафе, і вони чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні”, – сказав міністр. Проте, жодних подробиць, як допоможе Польща, він не надав.

Як відомо з бази даних Євростату, станом на січень 2024 року в країнах Європейського Союзу проживає близько 4,3 мільйона українців, з яких близько 860 000 – дорослі чоловіки. Польща надала статус тимчасового захисту 950 000 українцям, що є другим за величиною показником після Німеччини.

“Можлива будь-яка підтримка”, – сказав Косіняк-Каміш про те, як відповість Польща, якщо Київ попросить допомоги у поверненні додому тих, хто може втратити право залишитися в Польщі після закінчення терміну дії паспортів.

В Литві також задумуються над поворотом в Україну чоловіків

Як повідомляє Delphi, Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас також визнає, що необхідно подумати про те, як допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які виїхали з країни.

За словами міністра, Литва поки що не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

“Напрямок правильний. (…) У які заходи це перетвориться, напевно, поки що важко сказати. Мабуть, про це треба буде говорити конкретно”, – сказав 25 квітня у Сеймі журналістам міністр.

“Ніхто звичайно не збиратиме їх і не відвозитиме в Україну – цього не буде. Але (можна обмежити цих осіб) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах – це варіанти, як я чую і від польської сторони. Тож давайте почекаємо і подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви” – додав Кащюнас.

Читайте також: В обласній раді ініціюють нову регіональну програму “Зброя від Рівненщини – “Зроблено в Україні”