fbpx

На Рівненщині відновлюють старовину комору – кліть

Діліться інформацією з друзями:

Старовину господарську будову реконструюють у Радивилівському районі. Стоятиме споруда поряд з двохсотлітньою хатиною з Рівного у культурно-історичному туристичному центрі «Ладомирія».

«Крім реконструкції старої автентичної волинської хати, про яку уже неодноразово писали, ми почали відновлювати і ще одну споруду – кліть (клєть), – розповідає голова ГО «Центр дослідження відродження Волині Володимир Дзьобак». – Привідкриємо вам ще одну таємницю. Декілька років тому,  Oleksiy Nahornyuk розповів мені, що в Рокитнівському районі Рівненської області є ще декілька унікальних споруд, які сягають своєї традиції Київської доби. Ми поїхали туди, поговорили з власниками і придбали декілька. Оскільки головна функція клітій це зберігання, то ми вирішили, що до хати треба обов’язково додати і таку собі комору. На фото перші кроки із відновлення цієї унікальної споруди. Будемо писати про її славетну історію в наступних постах. P.S. Це ще не остання таємниця!»

На цьому фото добре видно, що майстри намагаються максимально зберегти автентичні елементи. Нижня колода, дуже пошкоджена. Але її встановили і обробили спеціальним розчином, який зцементує цей пошкоджений елемент.